03/06/2019

Om je boekenkast te vullen, wil je graag boeken die lang blijven boeien. Klassiekers die essentieel blijven tussen verschillende generaties, met een verhaal dat blijft hangen en personages die tijdloos zijn. Een selectie maken was niet makkelijk, maar we verzamelden alvast twaalf onmisbare kinderboeken, voor verschillende leeftijden, die altijd relevant zullen blijven.

1. Harry Potter - J.K. Rowling (vanaf 10 jaar)

De zevendelige reeks van ‘Harry Potter’ is het ideale excuus om je onder te dompelen in een magische wereld vol tovenaars, toverspreuken en magische wezens. Samen met Harry, Ron en Hermelien ontdek je wat het inhoudt om een tovenaar te worden.

2. Matilda - Roald Dahl (vanaf 10 jaar)

‘Matilda’ is de klassieker der klassiekers, het boek dat ieder kind zeker moet gelezen hebben! Het verhaal brengt je in de leefwereld van een klein, slim meisje dat al heel vroeg op eigen benen moet staan en dat dol is op lezen. Wie wou, toen hij jong was, niet een beetje op Matilda lijken?

3. Alle verhalen van Pippi Langkous - Astrid Lindgren (voorlezen vanaf 5 jaar, zelf lezen vanaf 9 jaar)

‘Drie maal drie is vijf, wiede wiede wie wil van mij leren?’ Het ideale boek vol avonturen van een knotsgekke meid die bovendien nog eens beresterk is. Samen met haar buurmeisje Annika en buurjongen Tommy beleeft Pippi de gekste avonturen in haar ‘Villa Kakelbont’.

4. Kruistocht in spijkerbroek - Thea Beckman (vanaf 12 jaar)

Een boek dat je terugbrengt in de tijd blijft altijd relevant. Laat je klas kennismaken met de avonturen van de zestienjarige Dolf die terugreist in de tijd om kinderen te beschermen tijdens een middeleeuwse kruistocht.

5. Het ei van oom Trotter - Marc De Bel (vanaf 9 jaar)

Een coming-of-age boek van de hand van Marc De Bel. Het is een verhaal dat altijd werkt: een gepest jongetje dat een groot avontuur meemaakt in Afrika bij zijn oom.

Deze staat toch al in je klasboekenkast?

6. Pluk van de Petteflet - Annie M.G. Schmidt (voorlezen vanaf 5, zelf lezen vanaf 8 jaar)

We moeten de kracht van de verhalen van Annie M.G. Schmidt en de tekeningen van Fiep Westendorp niet uitleggen. De avonturen van Pluk en zijn vrienden behoren zeker tot de klassiekers en leent zich perfect om voor te lezen en zelf te lezen.

7. Dolfje Weerwolfje - Dolfje Weerwolfje (vanaf 8 jaar)

Wat als je opeens wakker wordt als weerwolf? Van Dolfje Weerwolfje bestaan er ondertussen al zoveel boeken, dat elke leerling er zijn favoriet kan uitkiezen.

8. Fantasia - Geronimo Stilton (vanaf 10 jaar)

Zoek je een boek voor een lezer die wat meer prikkels nodig heeft? De reeks ‘Fantasia’ van Geronimo Stilton laten je al je zintuigen gebruiken tijdens het lezen.Ga mee op fantasiereis met Geronimo Stilton en ontdek achter elke poort in het boek een nieuw fantasierijk. Het boek bevat buiten een leesverhaal ook geheimschrift, diverse uitdagingen en een  mythologisch verklarend woordenboek.

​9. Sjakie en de chocoladefabriek - Roald Dahl (vanaf 10 jaar)

We konden het niet laten om toch nog een tweede boek van Roald Dahl in onze lijst op te nemen. Welk kind zou het niet fijn vinden om een gouden toegangsticket te winnen en een bezoek te brengen aan een chocoladefabriek vol snoep en ander lekkers? De absurditeit van de verhaallijn vol meesterlijke personages blijft een voltreffer in elke klas.

10. Koning van Katoren - Jan Terlouw (vanaf 12 jaar)

Voor de iets oudere lezers is er ‘Koning van Katoren’. Een roman die erin slaagt om ingewikkelde onderwerpen zoals politiek machtsmisbruik in hapklare hoofdstukken te vertalen. En dat allemaal in een spannend verhaal over een jongen die de problemen in zijn land wil oplossen om Koning van Katoren te worden.

11. Misschien wisten zij alles - Toon Tellegen (vanaf 10 jaar)

Toon Tellegen blijft het referentiepunt als het over dierenfabels gaat. Elk mogelijk thema verwerkte hij in 214 verschillende fantasieverhalen die je thuis in de zetel wil lezen. Met dit boek kun je ook eindeloos filosoferen met de leerlingen in de klas ...

12. Iep! - Joke van Leeuwen (vanaf 9 jaar)

‘Iep!’ is het perfecte boek om te tonen dat iedereen verschillend is. Een meisje met vleugels, of een vogel die lijkt op een meisje? Een boek vol levenswijsheden en humor die jou en je klas zeker zullen bijblijven.

Natuurlijk konden we hier nog vele andere boeken aan toevoegen, maar deze twaalf werken tonen dat verhalen die al even bestaan, nog steeds relevant zijn. Of het nu over een tovenaar in Zweinstein gaat, of een jongen op kruistocht.

Ieder kind herkent zich in de personages en de magische verhalen. Heb jij nog klassiekers die volgens jou in deze lijst niet mogen ontbreken? Laat het ons zeker weten!

DISQUS EMBED