Lager Onderwijs

Het Voortplantings-boekje

Methode seksuele en relationele vorming

Nieuwe editie (2021)

3de graad basisonderwijs

icon 16 lessen rond seksuele en relationele vorming
icon Ondersteuning voor leerkrachten bij een niet evident onderwerp
icon Wetenschappelijk onderbouwd i.s.m. Sensoa
resource-not-found

Samenwerking met Sensoa

Hoe je kinderen en jongeren ondersteunt in hun ontdekkingstocht langs seksualiteit en relaties? Daar weten ze bij Sensoa alles van. Daarom werkte Plantyn met het hen samen bij de ontwikkeling van Het Voortplantingsboekje.

Dankzij deze samenwerking is Het Voortplantingsboekje wetenschappelijk onderbouwd, bevat het concrete informatie en is het ook afgestemd op de leefwereld van kinderen en jongeren nu.


In deze video geeft beleidsmedewerker Wannes Magits meer uitleg over de samenwerking. Zijn ultieme tip om dit toch niet zo eenvoudig onderwerp te geven? Gewoon doén! Eens je de drempel over bent, zal je merken dat de lessen zelfs bijzonder fijn zijn.

Troeven

Waarom kiezen voor Het Voortplantings-boekje?

De lessen seksuele en relationele vorming zijn niet altijd eenvoudig om te geven. Daarom bieden we handvatten om dit onderwerp aan te pakken op een open en respectvolle manier. We geven ook tips voor een optimale betrokkenheid en inbreng van de leerlingen.

Visie en thema's

Wat komt aan bod?

Alle voordelen

Voor de leerlingen en de leerkracht

Digitale ondersteuning

Lerarenkit en oefenplatform

Voorbeeldmateriaal

Doorblader een aantal lessen
>
resource-not-found

Het Voortplantingsboekje wil een ruime en positieve benadering bieden van thema's zoals seks, gender en seksuele geaardheid op school. We behandelen deze onderwerpen op een respectvolle manier en geven je leerlingen de ruimte om hun gevoelens en emoties te uiten. Jij, als leerkracht, hebt alle comfort en krijgt bij alle onderwerpen de noodzakelijke informatie.


De lessen van Het Voortplantingsboekje sluiten aan bij de leergebieden van WO, meer bepaald bij de domeinen natuur, mens en maatschappij en bij het leergebied sociale vaardigheden.


In Het Voortplantingsboekje behandelen we de volgende thema's:
puberteit, mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen, de vrouwelijke cyclus, de voortplanting, de zwangerschap, anticonceptie, gezinsvormen, flirten, gender, holebi, hygiëne, media en weerbaarheid.

Digitale totaaloplossing voor lager onderwijs

Scoor met Scoodle

Scoodle is dé digitale totaaloplossing van Plantyn, waar de leerkracht en leerling centraal staan.

Ontdek alles over Scoodle

Scoodle

Al je materiaal om mee les te geven is handig verzameld op Scoodle: handleiding, bordboeken, aanpasbare toetsen, materiaal om te differentiëren en remediëren,... en zo veel meer.

Scoodle Play

Scoodle Play is het tofste digitale oefenplatform voor thuis én in de klas. Oefen op verschillende niveaus, neem digitale toetsen af en laat je leerlingen ook los om spelenderwijs alle features van Scoodle Play te ontdekken.

Scoodle Track

Verminderde administratie én een heldere blik op de evolutie van je klas, dat is een wereld die opengaat met Scoodle Track.

Vragen & contact

Heb je een vraag? We helpen je graag!

resource-not-found

Bezoek onze contactpagina.

Hier vind je antwoorden op al jouw vragen en een overzicht van de regioverantwoordelijken.

Contacteer ons