Blijf op de hoogte via onze blog!

De wereld van lesgeven staat nooit stil. Blijf op de hoogte met onze laatste blogartikelen. Iets interessants gelezen?

resource-not-found

1 december 2021

3 originele manieren om de Sint te vieren

Oké, als het over de Sint gaat, heb je niet veel nodig om je leerlingen te doen glunderen. Laat roetpiet op de deur bonzen en geef de directeur een mijter en een witte baard: zelfs non-believers zullen enthousiaste kreetjes niet kunnen onderdrukken. Maar wil je Sinterklaas dit jaar eens wat origineler aanpakken? Dan helpen deze 3 ideeën je goed op weg.

resource-not-found

24 november 2021

Kanjervlog: Hoe breng je actualiteit in de klas?

Hoe betrek je je leerlingen bij alles wat er in de wereld gebeurt? Juf Sanne geeft tips om actualiteit op een toffe manier in je lessen te integreren.

resource-not-found

29 november 2021

Kanjerpraat: Hoeveel verschillende combinaties telt de Rubiks kubus?

Word jij ook gek van die Rubiks kubus, met dat oneindige draaien om alle kleurtjes bij elkaar te krijgen? Of vind je ‘t kinderspel, en heb je meteen de goede combinatie gevonden? Hoe dan ook: er zijn gigantisch veel combinaties mogelijk. Weet jij hoeveel precies?

resource-not-found

20 november 2021

Leesvlog: Voorleesweek

In Vlaanderen leest maar liefst 71% van ouders met kinderen jonger dan dertien jaar voor. Dat blijkt uit een onderzoek van Indiville in opdracht van Iedereen Leest. Geweldig nieuws is dat! Want voorlezen is niet alleen gezellig, het heeft ook een positieve invloed op de sociale, emotionele en taalontwikkeling van je kinderen. 

resource-not-found

15 november 2021

Baanbrekende Werkgever

Groot nieuws: Plantyn werd gecertificeerd als Baanbrekende Werkgever! Met onze projectgroep ‘Hybride Werken’ engageerden wij ons om hybride werken en nieuwe mobiliteit te verankeren in een beleid waarbinnen de medewerker centraal staat. En dat werd beloond met een titel om trots op te zijn!

resource-not-found

3 november 2021

Auteur aan het woord: Nancy Let's Connect

Nancy maakte al jaren eigen materiaal voor haar Engelse lessen. Waarom zou ze dat talent dan niet inzetten voor een methode van Plantyn? Da’s exact wat ze deed het voorbije jaar, waarin ze meewerkte aan Let’s Connect.

resource-not-found

28 oktober 2021

Toffe activiteiten voor je herfstvakantie

Yes, de herfstvakantie staat voor de deur! Een welverdiende week om je batterijen op te laden en even tijd te nemen voor jezelf. Ga je voor een Netflix-marathon, haal je je keukenschort uit de kast, knoop je je wandelschoenen vast of kruip je met een heerlijk boek onder een deken?

resource-not-found

22 oktober 2021

Veilig naar school

“Wtf … wie doet er nu een helm of een fluohesje aan?” Eén ding is zeker: pubers niet vaak. Het past niet bij hun outfit, het ruïneert hun kapsel of is simpelweg niet cool genoeg. En dat terwijl er in 2020 elke maand bijna 90 fietsers en 65 voetgangers verongelukten.

resource-not-found

21 oktober 2021

Kanjerpraat: hoeveel talen zijn er in de wereld?

Ons land telt officieel drie landstalen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Maar hoe zit dat precies met rest van de wereld: hoeveel talen worden er wereldwijd gesproken?

resource-not-found

20 oktober 2021

Auteur aan het woord - Fien LEF!

In het auteursteam voor ‘LEF! Zorg en welzijn’ zit een lefgozer als Fien zeker op haar plaats. Met haar eigen ervaring in het beroepsonderwijs vormt ze een grote meerwaarde om deze methode voor de arbeidsmarktfinaliteit tot een succes te maken. Ontdek hier hoe zij dit avontuur ervaart.

resource-not-found

13 oktober 2021

Plantyner in de kijker: Stefanie

Een enthousiaste spreekster? Check! Een occasionele knutselaar? Check! Een gemotiveerde sportster? Driemaal check! Jep, dat moet onze Informat-trainer Stefanie zijn.

resource-not-found

8 oktober 2021

Leesvlog: Lezen in openlucht

Herfst gaat vaak gepaard met wat minder zonnestralen, maar ook dan kan lezen in openlucht gezellig zijn. Ontdek in onze leesvlog hoe!

resource-not-found

30 september 2021

Plantyner in de kijker: Sabah

Het zonnetje in huis? Dat is Sabah - haar naam betekent trouwens letterlijk ‘ochtend’ in het Arabisch. Al zou het net zo goed ‘planner’ kunnen betekenen. Want in plannen is de goedlachse mama een kei!

resource-not-found

8 september 2021

Handen uit de mouwen voor World Cleanup Day

Op 18 september houden we wereldwijd grote schoonmaak tijdens de vierde World Cleanup Day. Dat is hét moment om daadwerkelijk aan de slag te gaan met je klimaatlessen!

resource-not-found

14 juli 2021

Plantyner in de kijker - Anke

Een methode maken die bij je eigen zoon in de smaak valt; dat moet je kunnen. Projectbegeleider Anke slaagde erin met vlag, wimpel en vooral heel veel plezier. Waarom ze zo graag bij Plantyn werkt? Ze vertelt het je zelf.

resource-not-found

5 juli 2021

Michèle Houben stelt YOU. voor

Wie zich afvraagt hoe het is om als auteur mee te werken aan een methode van Plantyn, krijgt van Michèle Houben, key-auteur van YOU., een eenduidig antwoord: “Het voelt als een hobby.”

resource-not-found

28 juni 2021

Leesvlog Zomerlezen

Dankzij een boek reizen naar verre werelden en wilde avonturen beleven … wat is er fijner? Lezen in het zonnetje, natuurlijk. Want de zomervakantie is hét moment om in de boeken te duiken. En: het voorkomt een terugval in technisch leesniveau - vooral bij jongere lezers. Dus, hup, naar de bib of boekenzoeker.be en kiezen maar.

resource-not-found

28 juni 2021

7 tips voor een heerlijke zomervakantie

Aan het aftellen naar het einde van het schooljaar? Natuurlijk wel: jij verdient een leuke en ontspannen vakantie. Om je alvast te inspireren: deze 7 tips voor een geslaagde zomer.

resource-not-found

23 juni 2021

Wegwijs in het huis van de literatuur: projectcoördinator Tim Noens over Impact NU

Leerlingen wegwijs maken in dat gigantische huis van de literatuur en hun culturele smaak aanscherpen: ziedaar een van de vele missies van de Impact NU-methode. Tim Noels, Projectcoördinator secundair onderwijs bij Plantyn, schetst de context van de methode en vertelt hoe ‘Vals Nest’ van Beatrijs Peeters er perfect op aansluit.

resource-not-found

22 juni 2021

Een schoolbib, hoe begin je daar aan?

Een eigen bib op school? Dat is niet vanzelfsprekend: het kost tijd, engagement én centen om zoiets op poten te zetten. Gelukkig heb je niet gigantisch veel ruimte en massa’s boeken nodig. Want een schoolbib kan ook klein beginnen

resource-not-found

9 juni 2021

Pedro Tytgat, eindredacteur SOHO Wiskunde

Als het op wiskunde aankomt, zijn sommige leerlingen al lang blij dat ze hun eindtermen halen. Niet zo voor leerlingen die in wiskunde willen studeren in het hoger onderwijs. Het wiskundepakket van het secundair onderwijs bereidt hen daar vaak te weinig op voor, vinden ze. Om die kloof te overbruggen ontwikkelde Plantyn SOHO Wiskunde, een unicum in Vlaanderen. Eindredacteur Pedro Tytgat licht toe.

resource-not-found

7 juni 2021

Anderstalige nieuwkomers: hoe pak je taalleren efficiënter aan?

Taal is een belangrijke sleutel bij de verwelkoming van anderstalige nieuwkomers. Maar vaak loopt die taalverwerving niet van een leien dakje, en zitten leerkrachten met de handen in het haar. Hoe pak je dit best aan? Pandora Versteden van het Centrum voor Taal en Onderwijs (KU Leuven) geeft inzichten en praktische tips.

resource-not-found

4 juni 2021

Plantyner in de kijker Annelies

Met wiskundeprojecten groot en klein moet je bij projectcoördinator Annelies zijn! Als geboren perfectionist en mama van twee in spe weet zij als de beste redacteurs te begeleiden.

resource-not-found

28 mei 2021

Het Voortplantingsboekje in samenwerking met Sensoa

Hoe je kinderen en jongeren ondersteunt in hun ontdekkingstocht langs seksualiteit en relaties? Daar weten ze bij Sensoa alles van. Beleidsmedewerker Wannes Magits legt uit waarom het zo belangrijk is en geeft tips over hoe je je als leerkracht op die lessen kunt voorbereiden.

resource-not-found

26 mei 2021

Kevin vertelt over Delta en Delta Top

Dit is Kevin: leerkracht aardrijkskunde, geschiedenis én wiskunde. En sinds 3 jaar ook
auteur van wiskundeboeken bij Plantyn. Zijn verhaal – toppunten en valkuilen – ontdek je hier.resource-not-found

22 mei 2021

Wiskundige initiatie met Wiskracht

Lessen wiskundige initiatie aan kleuters geven: dat doe je met Tientje Tel, Leo Maat en alle andere personages uit onze methode Wiskracht. Juf Annelies van basisschool Ter Berken in Hofstade vertelt hier hoe ze haar kleuters spelenderwijs een stevige wiskundige basis meegeeft.

resource-not-found

6 mei 2021

Ontmoet het gezicht achter DOEZO: Sofie Cobbaert

What’s in it for you als medeauteur van een methode? Sofie Cobbaert, auteur van DOEZO, onthult meer voordelen in de volledige video.

resource-not-found

3 mei 2021

Moederdag: 4 verwencadeaus om in de basisschool te maken

Iedere moeder wil wel eens verwend worden - zeker in deze bijzondere tijden. Waarom dus dit jaar met je leerlingen niet een relaxcadeau maken voor moederdag? Wedden dat jij op ouderdag een extra bedankje krijgt?

resource-not-found

6 mei 2021

Plantyner in de kijker Nathalie

Ken je Nathalie al? Het zou zomaar kunnen, want ze werkt al drie jaar lang bij Plantyn. De functie die vandaag op haar naamkaartje staat? Finance & business controller. Wat dat zoal inhoudt, vertelt ze zelf hierboven.

resource-not-found

1 mei 2021

Een gesprek met Dirk De Wachter over mentaal welzijn - Basis onderwijs

Psychiater Dirk De Wachter kwam op de Online Plantyn Beleefsessies praten over het mentaal welzijn van leerkrachten en leerlingen in het basisonderwijs.

resource-not-found

30 april 2021

Proclamatie zesdejaars? Zo vier je veilig het einde van hun schoolcarrière

Al hopen we op het einde van de coronamaatregelen, de kans is groot dat scholen ook dit jaar de eindbeoordelingen en studieadviezen net even anders moeten invullen. Zeker de feestelijk proclamatie voor de zesdejaars kan een klastitularis hoofdbrekens bezorgen! Dus bedachten wij enkele alternatieven.

resource-not-found

30 april 2021

Leesvlog Prentenboeken

Prentenboeken enkel voor kleuters? Think again! Ook volwassenen kunnen hun literair hart ophalen bij een kwalitatief prentenboek.

resource-not-found

30 april 2021

Samen sterk: Wereldkanjers & de Vlaamse Stichting Verkeerskunde

Onze methode Wereldkanjers zo actueel mogelijk houden? Dat doen wij door samen te werken met partners, zoals de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Samen met de VSV willen we kinderen op een veilige manier wegwijs maken in het verkeer.

resource-not-found

29 april 2021

Alle WEZO en WACO experimenten verfilmd

Wist je al dat alle experimenten in onze wetenschapsmethodes WACO en WEZO voor de tweede graad verfilmd worden?

resource-not-found

9 april 2021

Een gesprek met Dirk De Wachter over mentaal welzijn

Psychiater Dirk De Wachter kwam op de Online Plantyn Beleefsessies praten over het mentaal welzijn van leerkrachten en leerlingen in het secundair onderwijs. Hij gaf onder andere nuttige tips over omgaan met de werkdruk die de onderwijshervorming met zich meebrengt en de impact van corona. Wij zetten alvast een aantal van zijn adviezen op een rijtje.

resource-not-found

17 maart 2021

Verwelkom de lente in elke les

Laat de zon in je klas, zou Willy Sommers zeggen. Of je nu aardrijkskunde, wiskunde of Nederlands geeft, wij hebben voor jou een originele invulling om je leerlingen volledig in lentestemming te krijgen. Zongelofelijk!

resource-not-found

6 april 2021

Leesvlog Spreken over boeken

Stap 1: boeken lezen. Stap 2: erover spreken. Praten over de leeservaring en de interpretatie van een verhaal doet namelijk wonderen voor het inzicht van je leerlingen in hun smaken en leesproces.

resource-not-found

23 februari 2021

Plantyner in de Kijker Dennis De Bie

Heb je een momentje om Dennis te leren kennen? Hij oefent sinds november een volledig nieuwe functie uit bij Plantyn: die van marketing en sales link. Hij vertelt je graag zelf wat dat juist inhoudt en hoe hij zijn eerste maanden bij Plantyn heeft ervaren.

resource-not-found

7 maart 2021

Informat en Plantyn: nog meer verbonden door nieuw logo

Het is feest bij Informat, want de expert in schoolsoftware heeft een gloednieuw logo. De uitgelezen kans om de sfeer op te snuiven bij de klantendienst en CEO Bart Dooms een aantal vragen te stellen over de geschiedenis van Informat, de samenwerking met Plantyn en de verwachtingen in de toekomst.

resource-not-found

2 februari 2021

4x samenwerken in de (digitale) klas

Samen sterk! Dat geldt zeker ook voor groepswerken. Wij geven je 4 toffe ideeën voor een geslaagde samenwerking in de (digitale) klas.

resource-not-found

3 februari 2021

Leesvlog Kinder- en Jeugdboekenjruy

Het beste boek van het jaar? De Kinder- en Jeugdboekenjury gaat ernaar op zoek. Ontdek hier hoe ze dat juist doen.

resource-not-found

20 januari 2021

Leesachterstand door corona

Heeft corona invloed gehad op het leesniveau in de klassen? Directeur Ilse en meester Harald zeggen volmondig ‘ja’. Gelukkig creëerde de uitzonderlijke situatie ook nieuwe mogelijkheden om aan leesbevordering te doen.

resource-not-found

25 januari 2021

Leesvlog Auteur in de Klas

De ultieme leesbevordering? Een auteur of tekenaar uitnodigen in de klas! Zijn levensverhalen en inzichten in het schrijver/tekenaarschap zetten gegarandeerd aan tot lezen én zijn een avontuur voor de leerlingen, de auteur en jou als leerkracht.

resource-not-found

3 december 2020

Goede afspraken maken goede online lessen

Snel achter de computer, de digitale les begint! En dat is voor iedereen nog een beetje zoeken… Ook voor leerlingen zijn niet alle regels rond de digitale lessen even duidelijk. Met een paar slimme afspraken zit heel jouw klas op dezelfde golflengte én verschijnt elk gezicht fris en monter voor de webcam.

resource-not-found

5 mei 2020

5 tips voor geëngageerde leerlingen in je digitale les

Vanop een scherm de les volgen wilt ook zeggen dat je leerlingen sneller afgeleid zijn. Met deze 5 tips zorg je er echter voor dat je leerlingen bij de digitale les blijven en enthousiast meewerken.

resource-not-found

26 november 2020

Sam Mannaert, Projectcoördinator

Kennen jullie Sam al? Dat kan best, want ze werkt al vijf jaar bij Plantyn. Ze begon haar carrière als projectbegeleider en maakte een paar maanden geleden de overstap naar projectcoördinatie. Proficiat is dus aan de orde!

resource-not-found

25 november 2020

Klas in quarantaine? Jij bent voorbereid!

Het zijn onzekere weken. De tweede en derde graad slaan alweer deeltijds thuis de boeken open en ook in de eerste graad kan er door een besmetting in de klas of school elk moment overgeschakeld worden op afstandsonderwijs. Wij geven je een aantal tips om je voor te bereiden op zo’n plotse quarantaine.

resource-not-found

8 juli 2021

Ann Cornelis vertelt over Delta

Meewerken als auteur aan de Delta-methode voor de tweede graad, dat kan niet anders dan een spannende uitdaging zijn. Wiskundeleerkracht Ann Cornelis kan daar sinds kort over meespreken. Bekijk hier hoe zij dit avontuur ervaart.resource-not-found

19 november 2020

Beleef een coronaproof Sinterklaasfeest

Hij komt, hij komt, die goede lieve Sint! Zelfs als de omstandigheden het niet toelaten om de goedheiligman in de klas te ontvangen, kan je er een leuk Sinterklaasfeest van maken met jouw leerlingen.


resource-not-found

4 november 2020

Technisch lezen met Tinneke Van Bergen

B-OE-K, boek. Technisch lezen is een vast lesonderdeel van het eerste leerjaar, maar krijgt in de andere jaren van het basisonderwijs vaak te weinig aandacht. Toch is het belangrijk om ook in het tweede tot zesde leerjaar nog op een gerichte manier technisch lezen in te lassen. Waarom en hoe je dat het best aanpakt? Expert Tinneke van Bergen legt het uit.

resource-not-found

27 oktober 2020

Auteur Elke Verdoodt vertelt over De Taalkanjers

Leerkracht Elke droomde van een taalmethode naar haar eigen smaak en met haar eigen stijl. Hoe ze die droom waarmaakte? Door mee te schrijven aan De Taalkanjers! Ontdek hier hoe zij de samenwerking met Plantyn ervaren heeft.

resource-not-found

22 oktober 2020

Veilig naar school? Check!

Hoe kunnen jouw leerlingen toch veilig van en naar de school fietsen, wandelen, rijden of steppen? Leer hen simpelweg deze kneepjes van het (rij)vak.

resource-not-found

18 oktober 2020

Stef Van Malderen, Business Unit Manager Basisonderwijs

Stef werkt al drie jaar als business unit manager basisonderwijs bij Plantyn. Hij stemt ons aanbod producten af op de markt en onderhoudt het contact met scholen. Bekijk snel het filmpje hieronder om meer te weten te komen over zijn veelzijdige job.

resource-not-found

14 oktober 2020

In 1-2-3 een goed verluchte klas

Goede verluchting is altijd belangrijk, maar in deze tijden nog eens te meer. Wij verzamelden een aantal handige en toffe tips om de verlichte geesten op jouw schoolbanken ook voldoende verlucht te houden. Ventileren, ventileren, wie z’n best doet zal het leren.

resource-not-found

10 oktober 2020

Geestige ideetjes voor Halloween in de klas

Op 31 oktober viert men in de Verenigde Staten Halloween. En weet je wat? Wij doen gewoon mee! Wil jij er samen met jouw klas een griezelig leuk feest van maken? Met deze tips breng je de sfeer erin, zowel in de klas als online.

resource-not-found

1 oktober 2020

Leesvlog: Overal begrijpend lezen

Of je leerlingen enkel leren lezen in de taalles? Mis! Begrijpend lezen doen ze volgens leesexperte Emy overal.

resource-not-found

21 september 2020

Nieuwe methode voor PAV: interview met auteur Bente

Plantyn bouwt aan een hele nieuwe methode PAV voor het schooljaar 2021-2022. We lichten graag al een eerste tipje van de sluier! Auteur Bente vertelt je meer over zichzelf en haar aanpak bij het ontwikkelen van de nieuwe methode.

resource-not-found

15 september 2020

Caroline stelt trots Twist aan je voor

Onze Twist-boeken voor wiskunde en Nederlands dagen sterke leerlingen uit om hun kennis te verruimen. Auteur Caroline vertelt je wat van Wiskundekanjers Twist en Taalkanjers Twist zo’n meerwaarde maakt in de (zorg)klas.

resource-not-found

12 september 2020

Leesvlog: Pimp je boekenhoek

Na verloop van tijd durft een boekenhoek al eens een opvangtehuis voor afdankertjes te worden. Kan ook van jouw boekenhoek wat stof geblazen worden? Dan heeft leesexperte Emy Geyskens een aantal nuttige tips in haar nieuwe leesvlog!

resource-not-found

10 september 2020

Hans Jacobs vertelt over Epic

Of het heel ‘epic’ was voor leerkracht Hans Jacobs om mee te werken aan de geschiedenismethode Epic? Hij vertelt je alles over zijn ervaring als auteur bij Plantyn.

resource-not-found

10 september 2020

Lesgeven in tijden van corona: 4 tips

Triiiiing! De schoolbel luidde op 1 september wel een heel bijzonder schooljaar in. Door alle maatregelen en na maanden van afstandsleren, is het voor leerlingen én leerkrachten even zoeken.

resource-not-found

2 september 2020

Tring-tring! Duurzame én leuke vervoermiddelen in aantocht

Het is de Week van de Mobiliteit. Komen jouw leerlingen nog te veel met de auto naar school? Wij stellen een aantal creatieve vervoermiddelen voor.

resource-not-found

16 augustus 2020

Jade de Prins, helpdeskmedewerker

Heel het schooljaar, maar vooral in september staat helpdeskmedewerker Jade paraat voor alle leerkrachten en leerlingen die ergens tegenaan lopen in onder andere Scoodle.

resource-not-found

8 mei 2020

5x virtuele belevenissen voor in de les

In de laatste weken van het schooljaar gaan heel wat klassen nog op schooluitstap. En die vallen dit jaar door de coronamaatregelen in het water. Behalve als je op een virtuele uitstap gaat! Hieronder 5 leuke virtuele belevenissen om met je klas naartoe te swipen.

resource-not-found

11 maart 2020

Met deze tips word jij de beste leerkracht op afstand

Plantyn vroeg leerkrachten om tips te delen over hoe ze tijdens de #blijfinuwkot-weken vanop afstand contact houden met hun leerlingen. Om in de mate van het mogelijke leerstof aan te reiken en te duiden, maar evengoed om de band met leerlingen te bewaren.

resource-not-found

29 februari 2020

Tutorials: zo gebruik je Scoodle voor afstandsonderwijs

Krijg jij het koud en warm tegelijk als je aan afstandsonderwijs denkt? Geen zorgen, Scoodle is een eenvoudige tool om live en van thuis uit les te geven. Hoe je dat precies doet en welke toepassingen je daarbij gebruikt, leer je in onze tutorials.

resource-not-found

21 februari 2020

5 tips voor afstandsleren

Houdt het coronavirus jou en je leerlingen thuis, dan is afstandsonderwijs hét middel om het brein van je leerlingen actief te houden (en hun ouders wat rust te gunnen.) Met deze 5 tips zijn jullie er zo mee weg.

resource-not-found

16 februari 2020

Plantyn is een Great Place to Work®

Plantyn bouwt al 70 jaar aan het onderwijs van morgen én aan een fijne werkplek. Dat laatste merkte Great Place to Work® ook op en het instituut erkende onze organisatie officieel als een geweldige werkgever.

resource-not-found

31 december 2019

Binnenkijken bij OLVP Bornem

In Onze Lieve Vrouw Presentatie van Bornem krijgen leerlingen wekelijks een uurtje remediëring voor wiskunde, Frans, Engels of Latijn, in de vorm van een ID-uurtje.

resource-not-found

27 december 2019

De klastijdlijn van Epic: geschiedenis in actie!

Hans Jacobs, geschiedenisleraar en auteur van Epic, gaat met zijn leerlingen met de klastijdlijn aan de slag. Ontdek 5 redenen om de vernieuwende Epic-tijdlijn in je klas op te hangen.

resource-not-found

9 september 2019

Leeskoesterboekje: lezen stimuleren bij leerlingen

Het Leeskoesterboekje stimuleert het leesplezier bij kinderen. Het groeit mee met jouw leerling van het 3de tot het 6de leerjaar. Het boekje werd geschreven door boekenmeester Jan die de kinderen uitnodigt om mee te reizen door de wereld van boeken.

resource-not-found

28 juli 2019

Co- en teamteaching: Wat is het en hoe begin je eraan?

Steeds meer leraren doen aan co-teaching of teamteaching, waarbij ze met twee of meer collega’s samen lesgeven. Maar wat is dat nu juist, co- en teamteaching? Welke voordelen zijn eraan verbonden? En zijn er ook nadelen? Docent Maarten Dupont van de Thomas More Hogeschool Mechelen schept licht in het donker.