Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Zij maakten de switch naar het onderwijs: “Het geeft ongelooflijk veel voldoening”

20 december 2023

Zij maakten de switch naar het onderwijs: “Het geeft ongelooflijk veel voldoening”

Een late roeping, een uit de hand gelopen interimopdracht … Een recordaantal Vlamingen verruilde de afgelopen jaren een job in de privésector voor eentje in het onderwijs. En maar goed ook, want het lerarentekort houdt voorlopig aan. We vroegen drie van hen naar hun ervaring: hoe tevreden zijn zij als leerkracht?

Bo Van Koeckhoven, leerkracht geschiedenis sinds 2019

Een job in de toeristische sector met veel piekmomenten in de zomer en luwe periodes in de winter, deed Bo Van Koeckhoven beslissen om een interimopdracht in het onderwijs aan te nemen. Dat beviel uiteindelijk zo goed dat ze koos voor een opleiding tot leerkracht aan de VUB. "Intussen zijn we vier jaar verder en ben ik hier nog altijd even graag.”

Vandaag geeft ze les als leerkracht geschiedenis en wereldoriëntatie in het immersieprogramma aan het Institut de la Vierge Fidèle in Schaarbeek. Aan wie twijfelt over een job als leerkracht, geeft ze het volgende advies: “Ga de opleiding volgen. Je krijgt er de mogelijkheid om te ontdekken wat de job precies inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Dankzij de stages is het ook geen koude duik in het diepe. En anderzijds: ga praten met mensen die in het onderwijs staan en vraag hen naar de positieve én negatieve kanten.”

Isis Mulleman, leerkracht tweede leerjaar sinds 2021

Een echte “droomjob” heeft ze nooit gehad. Een passie voor boeken en communicatie deed Isis Mulleman eerst bij een uitgeverij belanden en vervolgens, via een “zijweg” bij een kabinet, vertelt ze. Toch voelde ze altijd een bijzondere band met kinderen. Dus besloot ze haar gevoel te volgen.

Een late roeping, dus! Hoe heeft ze het ervaren? “Wat ik niet had verwacht is dat ik ook stukjes uit mijn vorige jobs zou kunnen integreren in mijn lessen. Mijn liefde voor boeken, yoga, mindfulness, ... Die emotionele weerbaarheid kunnen meegeven, dat geeft ongelooflijk veel voldoening. Het zijn eigenlijk net die dingen die er ook voor zorgen dat het zo fantastisch is om leerkracht te zijn.”

Nele Speetjens, 3de jaar bachelor basisonderwijs

In 2020 denkt Nele Speetjens niet meteen aan een carrièreswitch. Maar door omstandigheden komt de optie om zich om te scholen tot leerkracht basisonderwijs toch plots op haar radar. De katalysator?  De corona-uitbraak en een zoontje in het eerste leerjaar dat veel extra hulp nodig heeft. “Ik volgde echt het ‘schoolschema’ met hem: van 08.30 uur ’s morgens tot 15.30 uur ’s avonds vlogen we er samen in. En het is mede daarom dat hij toen is geslaagd voor het eerste leerjaar.”

Een onontgonnen talent was ontdekt, en Nele startte aan de opleiding basisonderwijs. Intussen zit ze in haar derde jaar. Hoe ze haar traject beleeft? “Omdat de opleiding heel intensief is, worden we echt klaargestoomd om voor de klas te staan met de juiste mindset, de juiste gegevens over hoe kinderen in elkaar zitten, wat we eventueel kunnen doen bij problemen, ... En de ondersteuning – niet onbelangrijk – is heel leuk!”

Zin om zelf aan de slag te gaan als leerkracht? Plantyn helpt je alvast met heel wat verschillende leermethodes die je job een stuk makkelijker maken. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt om op jouw manier les te geven!

> Ontdek het aanbod!