Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Auteur aan het woord: Wouter Haers en Veerle Lanszweert

6 juli 2023

Auteur aan het woord: Wouter Haers en Veerle Lanszweert

“Wat is er mooier dan verhalen vertellen aan onze leerlingen?” vraagt Veerle Lanszweert, al 23 jaar voor de klas, zich af. Wel, die verhalen in je eigen leeroplossing gieten, natuurlijk! En dat is ook precies wat ze deed met collega-leerkracht Wouter Haers: samen schreven ze vlijtig mee aan de nieuwe Antropia-reeks van Plantyn. Kom hier alles te weten over het resultaat!

Verhalen als basis

Met Antropia brengt Plantyn een reeks leeroplossingen uit voor verschillende vakken in de richtingen Humane Wetenschappen en (Maatschappij- en) Welzijnswetenschappen. Een leeroplossing die volledig vertrekt vanuit verhalen, vertelt Veerle: “Antropia draait rond mensen, en mensen vertellen nu eenmaal graag verhalen. Daarom starten we elk hoofdstuk met een instapverhaal dat al een tipje van de sluier oplicht over het hoofdstuk dat zal volgen.”

“We brengen bijvoorbeeld het verhaal van een hoogbegaafde jongen die in zijn tienerjaren al in staat was om zijn masterdiploma te behalen. Zo maken we de brug naar het hoofdstuk ‘Ontwikkelingspsychologische theorieën’”, voegt Wouter daaraan toe. Stuk voor stuk zijn het verhalen die aansluiten bij de leeftijd én leefwereld van jongeren, zegt Veerle: “Jongeren herkennen zich in de verhalen die we vertellen. Dat maakt van Antropia een heel eigentijdse leeroplossing, die volledig met de voeten in de samenleving staat.”

Logische en herkenbare opbouw

Verhalen zijn lang niet de enige constante in Antropia. Zowel Veerle als Wouter vonden het belangrijk om een duidelijke structuur aan te brengen: “Na het instapverhaal volgt er altijd een voorkennistest. Dan komt de eigenlijke inhoud aan bod en is er een digitale ‘test jezelf’. Met de lijstjes ‘wat moet je kunnen en kennen’ kunnen leerlingen daarna dubbelchecken of ze helemaal mee zijn met de leerstof. Tot slot sluiten we elk hoofdstuk af met een beleeftip, kijktip of luistertip. Zo komen we tot een logische en herkenbare opbouw”, legt Wouter uit.

Langzaam loslaten

Een ander sterk punt van Antropia is het feit dat de leeroplossing leerlingen beetje bij beetje voorbereidt op het hoger onderwijs. “Er zit een heuse leerlijn in, waarbij we leerlingen langzaam loslaten en zelfstandiger laten werken.” Ook vind je in Antropia een breed palet aan didactische werkvormen terug, zegt Wouter: “Een bewuste keuze in het kader van die voorbereiding op het hoger onderwijs. We laten leerlingen kennismaken met de verschillende werkvormen waarmee ze later in aanraking kunnen komen.”

Volgens Veerle zijn leerlingen alvast erg enthousiast om met Antropia aan de slag te gaan: “Ze geven zelfs aan dat ze er graag mee studeren. Dat wil al veel zeggen, toch?”

Word auteur bij Plantyn

Zijn Veerle en Wouter trots op het resultaat van hun schrijfwerk? Je ontdekt het in deze video!