Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Iedereen mee in de eerste graad, met een nieuw digitaal leerpad

21 februari 2025

Iedereen mee in de eerste graad, met een nieuw digitaal leerpad

resource-not-found

Veel leerkrachten worstelen ermee: hoe weet je of alle leerlingen mee zijn? Dat is in de heterogene klasgroepen van de eerste graad een grote uitdaging. Om dat te faciliteren, ontwikkelde Plantyn het digitale leerpad ‘Iedereen Mee’ voor de A-stroom. Niels Stoops licht de voordelen toe.

Plantyn is volop bezig met de vernieuwing van haar leeroplossingen voor de eerste graad van het secundair. Vanaf september 2025 kunnen leerkrachten in de A-stroom ermee aan de slag. Een van de vernieuwingen is het digitale leerpad ‘Iedereen mee’ op Scoodle. Daarmee kan je aan het einde van een betekenisvol leerstofonderdeel checken of alle leerlingen mee zijn, vóór je aan het volgende onderdeel begint. “Het is een laagdrempelige, interactieve en doelgerichte manier om begrip te checken en te versterken”, legt Niels uit. Gemiddeld duurt het een uurtje om een leerpad te doorlopen.

Start van differentiatie

“We hebben ‘Iedereen mee’ ontwikkeld omdat uit een rondvraag bleek dat leerkrachten nood hebben aan materiaal om te differentiëren. Zeker in de eerste graad zijn er grote verschillen binnen klasgroepen. Met de tool kan je, ongeacht het heterogene karakter van je klas, op een heel laagdrempelige manier testen of iedereen mee is. Niet alleen de kennis wordt getest, ook vaardigheden en toepassingen. Voor alle duidelijkheid: de tool dient niet als beoordeling, wel om het leerproces van de leerling te stimuleren door na te gaan of die nog extra tips of ondersteuning nodig heeft.”

Hoe werkt het?

De lat ligt hoog. De bedoeling is dat niemand uit de boot valt en aan het einde van het leerpad op het vereiste niveau zit. Voor taalvakken, wiskunde en wetenschappen gebruikt ‘Iedereen Mee’ adaptieve leerpaden. “Elke leerling start in route B (of niveau vierhoek),” legt Niels uit. “Scoort een leerling heel goed, dan worden de opdrachten complexer via route C (of niveau driehoek). Heeft een leerling moeite, dan biedt route A (of niveau cirkel) materiaal met meer ondersteuning, met als doel terug op niveau B te komen. Directe feedback en succeservaringen zijn essentieel voor de motivatie én leerresultaten.”

Voor andere vakken werken leerkrachten met uniforme oefenreeksen op basisniveau. “Ook hier geeft de tool inzicht in welke kennis en vaardigheden leerlingen beheersen en waar extra ondersteuning nodig is.”

Door via oefeningen de leerlingen aan zelfreflectie te laten doen, halen ze actief informatie op uit hun geheugen. Niels: “De leerstof wordt zo niet alleen grondiger verwerkt, ze creëren ook een geheugenspoor voor deze kennis waardoor leerlingen in de toekomst sneller en efficiënter deze nieuwe informatie kunnen inzetten.”

Benieuwd hoe jij ‘Iedereen Mee’ vanaf volgend schooljaar in jouw vak kan inzetten? Schrijf je in voor de infosessies in maart van de vernieuwde leeroplossingen.

Schrijf nu in >
resource-not-found

Waarom een digitaal leerpad?

Volgens Niels biedt een digitaal leerpad grote voordelen:

  • Inzicht in het leerproces van je leerlingen via het resultatendashboard op Scoodle;

  • Het is makkelijker te differentiëren op maat;

  • Door de adaptieve oefenreeksen oefenen leerlingen op hun niveau;

  • Flexibel in te zetten in de klas, studie of thuis.

resource-not-found

Wie is Niels Stoops?

Niels is Cluster Proposition Manager* voor STEM in het secundair onderwijs. Tot juni 2024 was hij uitgever wiskunde en informatica voor het secundair onderwijs. Hij volgde de lerarenopleiding LO - Wiskunde en een master in de pedagogische wetenschappen.

*Een Cluster Proposition Manager begeleidt collega’s bij Plantyn om nieuwe leeroplossingen te ontwikkelen binnen zijn of haar cluster en naar de scholen te brengen.