Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Auteur aan het woord: Miek Vermeulen

20 september 2022

Auteur aan het woord: Miek Vermeulen

Spreken in het Frans: niet iedereen vindt dat zo eenvoudig. Bij Casse-cou, onze nieuwe methode voor Frans in het basisonderwijs, staat spreekdurf dan ook centraal. Leerkracht en zorgcoördinator Miek Vermeulen werkt mee als kernauteur aan de methode.

Wat doet een kernauteur?

Het is niet de eerste keer dat Miek haar pen gebruikt voor één van onze leeroplossingen: “Eerder werkte ik al mee aan Wereldkanjers 3 en 4, Plantyns methode voor WO, wat een heel fijne ervaring was. Omdat ik altijd al een voorliefde heb gehad voor Frans, was ik meteen enthousiast toen ik hoorde dat ze ook voor Casse-cou op zoek waren naar auteurs.” Dankzij haar eerdere ervaring mocht Miek zichzelf deze keer kernauteur noemen: “Dat houdt in dat ik alle auteurs opvolg en coach, en feedback geef op de hoofdstukken die zij schrijven. Op een afgesproken moment stuur ik dan alles naar de uitgever.”

Een klas vol waaghalzen

Casse-cou
betekent niet voor niets ‘waaghals’: de methode wil leerlingen uitdagen om Frans te durven spreken, met vallen en opstaan. Om die reden is er tijdens de lessen veel aandacht voor … juist, spreken! Daarnaast kunnen leerlingen via Scoodle Play praten met een chatbot op hun eigen niveau: een leuk extraatje voor thuis of in de klas, waarmee ze meteen ook hun spreekdurf kunnen verhogen. Ook leerkrachten worden aangemoedigd om Frans te spreken in de les: “We kozen er bewust voor om in de handleiding bij elke les korte instructies in het Frans neer te schrijven. Zo kan de leerkracht deze instructies luidop voorlezen”, vertelt Miek.

Een nieuwe taal? Niet altijd simpel

Miek heeft jarenlang in het vijfde en zesde leerjaar voor de klas gestaan. Ze heeft dus al heel wat kinderen hun eerste woordjes Frans geleerd: “Maar het was pas toen ik zelf kinderen kreeg, dat ik heel goed besefte hoe moeilijk het voor sommige kinderen is om een nieuwe taal te leren. Mijn beide kinderen hebben namelijk dyslexie. Daarom was ik extra gemotiveerd om mijn steentje bij te dragen aan deze methode.” En zou ze er ook zelf meewerken in de klas? “Intussen werk ik niet langer als leerkracht, maar wel als zorgcoördinator binnen de school. Maar mocht ik nog een eigen klasje hebben: absoluut. De leerkrachten op onze school kunnen in ieder geval rekenen op mijn hulp als ze ondersteuning nodig hebben.”

Wat zijn volgens Miek de drie sterkste punten van Casse-cou? Je ontdekt het in deze video!