Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Veilig schoolverkeer: hoe moet dat ook weer?

9 februari 2019

Veilig schoolverkeer: hoe moet dat ook weer?

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Veilig schoolverkeer: hoe moet dat ook weer?

Met alle wielerklassiekers die elk weekend aan ons scherm en onze straten passeren, kriebelt het alvast om te fietsen. Ook je leerlingen gaan deze maanden vaker met de fiets naar school. Maar om fietsen te stimuleren, moet je school voorbereid zijn op verschillende soorten verplaatsingen. Daarom verzamelde Wijs enkele tips om je mobiliteit op en rond je school te verbeteren. Zo kan je lesgeven aan toekomstige wielerhelden, leuk toch?


1. Ken je verkeer
Om te weten wat je precies als school kan verbeteren, is het belangrijk om te weten hoe je leerlingen en leerkrachten zich verplaatsen. Stel een korte vragenlijst op met hoe ze zich naar school verplaatsen en pols ook naar waarom ze voor die manier kiezen. Zo ken je de sterktes en de zwaktes van je mobiliteitsplan. Ook belangrijk hierbij is een sterke schoolroutekaart opstellen. Op die kaart kunnen alle soorten weggebruikers de veiligste weg vinden. Vele steden hebben dit al opgesteld, maar als je nog hulp nodig hebt als school om er eentje op te stellen, kan je altijd terecht bij route2school.


2. Al doende leren
Laat je leerlingen al doende kennismaken met alle verschillende vervoersmiddelen. Maak met je klas uitstappen met het openbaar vervoer, leer je leerlingen veilig oversteken en toon hen hoe buskaarten en schema’s werken. In de turnles kan je tijd vrijmaken om te fietsen. Het is namelijk niet voor elk kind evident om de verschillende vervoersmiddelen thuis te leren kennen. In de les kan je hen verkeersregels aanleren met aangepast lesmateriaal. Om dit alles te testen, kan je met je school meedoen met de Strapdag. Op die dag kan je je leerlingen aanmoedigen om duurzaam naar school te komen. Doen jullie al mee?


3. Veilige haven
Een volgende stap in je mobiliteitsbeleid is de straten rond je school veiliger maken voor alle manieren waarop je leerlingen naar school komen. Met een schoolstraat maak je de straat rondom je school verkeersvrij, tweemaal per dag. Ouders moeten hun auto dan elders parkeren en daardoor vermindert de chaos aan de schoolpoort. 

 Zo creëer je een veilige en kindvriendelijke schoolomgeving met meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De ruimte aan de schoolpoort wordt dan een ontmoetingsplek. Ook met een fietspool maak je het veiliger voor leerlingen om met de fiets naar school te gaan. Ideaal is dat de groep klein en overzichtelijk blijft, onder leiding van een begeleider.


4. Zet een expert voor je klas
Wie beter om verkeersveiligheid uit te leggen dan iemand die er heel veel van kent? Met een fietsjuf of fietsmeester nodig je een expert uit die je leerlingen alle fietsvaardigheden kunnen aanleren. Dit project van MOEV, VIAS en Mobiel 12, wil leerlingen de kans geven om op een leuke en veilige manier deel te leren nemen aan het verkeer. Ook een politieagent kan je klas in een leuke les de verkeersregels uitleggen. De lessenreeks kan je afronden met een groot fietsexamen, ideaal voor de al iets oudere leerlingen.


5. Zichtbaarheid eerst
Als je je leerlingen op de fiets hebt gekregen, is de volgende stap om ze veilig door het verkeer te laten bewegen. Heb je al gehoord van het initiatief ‘Helm op fluo top’? Zo moedig je leerlingen aan om een helm en een fluovestje te dragen door die op een leuke manier te pimpen. Thuis kunnen de leerlingen met trots hun creaties tonen en samen met een begeleidende brief toon je ook aan de ouders hoe belangrijk zichtbaarheid in het verkeer is. Te voet of met de fiets!


Een veilige schoolomgeving komt er als je alle puzzelstukjes samen legt. Zowel je leerlingen voorbereiden op verschillende verkeerssituaties, als je omgeving zo verkeersvriendelijk maken, is hierbij van belang. En het hoeft niet altijd een lastige opgave te zijn, ook op een speelse en leerrijke manier maak je van je leerlingen verkeershelden. Of ze nu willen meedoen aan de Luik-Bastenaken-Luik of niet!