Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Leeskoesterboekje - 7 tips van de Boekenmeester

18 september 2019

Leeskoesterboekje - 7 tips van de Boekenmeester

Leeskoesterboekje - 7 tips van de Boekenmeester
resource-not-found

"In de basisschool lezen kinderen heel wat boeken. Met het Leeskoesterboekje kunnen leerlingen, ouders en leerkrachten hun leesgroei opvolgen en nagenieten van favoriete boeken en memorabele boekenpraatjes", zegt Jan Lambrechts, Boekenmeester 2018. "Met deze Leeskoesterboek-tips voor leerkrachten en ouders halen lezers alles uit hun boekavonturen!"

#1 Stimuleer verschillende teksttypes
"In het Leeskoesterboekje krijg je een idee over de leesvoorkeuren van de leerling. Wanneer je merkt dat een leerling bijvoorbeeld alleen maar strips leest, kun je de leerlinge bewust ander leesmateriaal aanreiken."

#2 Las een reflectiemoment in
"Laat leerlingen via korte activiteiten even actief stilstaan bij het gelezen boek. Tijdens zo'n moment visualiseren ze hun leesbeleving via het schrijven en tekenen. Omdat ze zo het verhaal nog eens overschouwen, vormen ze zich ook een mening over het gelezen werk."

#3 Volg de leesfrequentie op
"Via het Leeskoesterboekje kun je de leesfrequentie opvolgen en de lerlinge aanmoedigen. Zo'n 15 minuten lezen per dag, van het 3de leerjaar tot en met het 6de leerjaar, levert al een rijke leesgeschiedenis op."

#4 Organiseer een boekengesprek
"Het Leeskoesterboekje is dé tool om een boekengesprek te ondersteunen. Het spreekt de mondelinge taalvaardigheid van de leerling aan en biedt een houvast wanneer de leerling zijn of haar tekening, idee of mening over het boek naar voren schuift."

#5 Verzamel selfies & (hand)tekeningen
"Tijdens de Voorleesweek en/of Jeugdboekenmaand krijgen de leerlingen soms de kans om auteurs en illustratoren te treffen. Aan de hand van speelse opdrachten kan de leerling deze prachtige ontmoetingen bijhouden in het Leeskoesterboekje."

#6 Wissel Leeskoesterboekjes uit
"Wil je aan leesbevordering doen, dan is het uitwisselen van elkaars Leeskoesterboekjes een sterke werkvorm. Klasgenootjes maken de beste boekpromotie! Ze inspireren elkaar."

#7 Zet je geheime wapen in
"Het Leeskoesterboekje is een belangrijk instrument, maar jouw enthousiasme is het geheime wapen! Hoe enthousiaster de leerkracht of de ouder, hoe groter de kans dat ons leesmissie 'Leesplezier' slaagt!"