Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Kanjervlog: bewegend leren

3 februari 2022

Kanjervlog: bewegend leren

Basisonderwijs

Kanjervlog: bewegend leren in de klas, turnzaal of op de speelplaats

Bewegend leren is ideaal om de leerstof op een speelse en ritmische manier te verwerken én om elke leerling bij de les te betrekken. Juf Sanne geeft een aantal ideeën voor in de klas, de turnzaal of op de speelplaats.

Urenlang stilzitten is voor geen enkel kind gemakkelijk. Gelukkig zijn er ook manieren om bewegend te leren. Meer nog: bewegend leren bevordert de opname van de leerstof en het enthousiasme van de leerlingen. Met deze tips van juf Sanne geef jij binnenkort ook actieve lessen. Ready, set, go!

Met een hinkelpad of honderdveld op de speelplaats kan je bingo spelen, in het Frans leren tellen of de maaltafels oefenen.

Nog enkele leuke geheugensteuntjes voor wiskunde? De trappen bijvoorbeeld, daar kunnen leerlingen tellen met sprongen. In de gang hangt een getallenas waarop ze kunnen stappen of springen om te leren door- en terugtellen. En bij enkele voorwerpen in de school vinden de leerlingen handige referentiematen. Zoals de deuren, die zijn precies 1 meter breed.

In de gangen kan je dan weer de trappen gebruiken om al springend te tellen of gebruik maken van een getallenas.

Is het turnuurtje aangebroken? Dan kunnen de leerlingen al joggend een maaltafellied zingen of  ze inoefenen tijdens een balspel of estafette.

Tijdens de Franse les speelt juf Sanne wel eens ‘Vliegen meppen’, waarbij de leerling een Nederlands woord aan de juiste Franse vertaling moet koppelen door met een vliegenmepper op een woordkaartje te slaan. Uiteraard komt ook hierbij de nodige beweging kijken. Twee vliegen in één klap!

Zoek je nog meer toffe ideeën? Bekijk dan zeker ook de Kanjervlogs over zelfstandig werken en actualiteit in de klas.