Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Kanjervlog: Hoe kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag?

10 december 2021

Kanjervlog: Hoe kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag?

Basisonderwijs

Kanjervlog: Hoe kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag?

Uiteraard is het fijn om samen met je leerlingen door de leerstof te gaan. Het is echter belangrijk dat leerlingen ook zelfstandig leren werken en zelf initiatief nemen. Om dat aan te moedigen, kan je verschillende hoeken inrichten in de klas. Juf Sanne geeft je alvast een paar leuke tips.

Tip 1: zorg voor een meetkoffer 

Met een meetkoffer maak je van de lessen metend rekenen echte doe-lessen. Vul de koffer met meetlinten, rolmeters (gratis bij Ikea), maatbekers met duidelijk vermelding van de maten, digitale en analoge klokjes, munten, lege flesjes, een thermometer … Zo hoef je zelf niet meer elke les al dit materiaal bij elkaar te zoeken. Bewaar de koffers simpelweg op een centrale plek en zorg voor een inventaris zodat elke leerkracht erop kan toezien dat ze volledig blijven. 

Tip 2: voorzie een app-kast of keuzekast

In de app-kast vinden de leerlingen diverse opdrachten op papier die kunnen ingezet worden bij tijd-over-momenten. Zo heeft juf Sanne onder andere een reken-app, taal-app of beweeg-app. De keuzekast biedt dan weer schuifjes vol concentratie- en behendigheidsspelletjes, kleurkaarten, een Rubiks kubus … voor zij die sneller klaar zijn met een toets of les in het werkboek (max. 10 minuten). Dankzij deze kasten hebben de leerlingen ook andere opties dan een boek lezen bij tijd-over-momenten. 

Tip 3: zet een ‘hulpkarretje’ in

Een hulpkarretje is een handig karretje verdeeld per vak. Leerlingen die ondersteuning nodig hebben bij een taak, contractwerk of toets, kunnen daarin enkele hulpmiddelen terugvinden. Denk aan een rekenmachine, een woordenboek, een onthoudboekje, ruitjespapier enzovoort.

Tip 4: stel een rekenkast samen

Vul een rekenkast met spelborden uit de methodes die je gebruikt, wisbordjes, dobbelstenen, rekenmateriaal en educatieve bordspellen. Door de spellen een vaste plaats te geven, moedig je de leerlingen aan om op te ruimen. Op die manier kan alles regelmatig ingezet worden en duurzaam worden gebruikt. 

Meer tips? Bekijk zeker ook de Kanjervlog van juf Sanne over actualiteit in de klas.