Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Binnenkijken bij OLV Kruibeke

25 februari 2019

Binnenkijken bij OLV Kruibeke

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

“Onze leerkrachten en leerlingen zijn enthousiaste gebruikers!”

PROEFPROJECT

Ann Osselaer: “Tien jaar geleden startten we op school met een proefproject. We kochten een paar digitale schoolborden. Dat was een groot succes en de volgende jaren hingen we in elke klas zo’n bord. We zagen het belang van ICT op school snel in en we zorgden er ook voor dat elke leerling een eigen laptop kreeg. Een grote investering. Het probleem was dat er toen nog maar heel weinig digitaal schoolmateriaal bestond. Er waren wel veel commerciële games, maar behalve Ambrasoft voor wiskunde en enkele Nederlandse spelletjes was er weinig didactisch verantwoord digitaal materiaal. Toen we zo’n negen jaar geleden de vraag kregen om een digitaal leerplatform met oefeningen uit te testen, waren we daarom erg enthousiast. De leerkrachten en leerlingen die het mochten uitproberen, vonden het heel goed, leuk en gemakkelijk te gebruiken. Een jaar later beslisten we om alle klassen een account te geven.”

GEMAKKELIJK EN OVERAL BEREIKBAAR

Benjamin Firlefyn: “Ik zie heel veel voordelen aan een digitaal leerplatform. Via mijn lerarenaccount open ik in één klik mijn agenda, lesvoorbereidingen of puntenlijsten. Alles staat er netjes bij elkaar. Ik moet geen vijf programma’s openen. Ook de bordboeken van de methodes die we gebruiken en filmpjes, kopieerbladen of presentaties staan klaar op mijn lerarenaccount.  Dat is gemakkelijk voor mij en bespaart me tijd. Dankzij die uitgespaarde tijd kan ik mijn leerlingen nauwer opvolgen. Want vanuit mijn eigen account kan ik oefeningen en taken klaarzetten op hun digitale leerplatform. ’s Morgens voor de les, zie ik wie zijn taak al gemaakt heeft en hoeveel tijd hij of zij daarvoor nodig had. Zo kan ik erg kort op de bal spelen en meteen al remediërings- of uitbreidingsoefeningen voorzien. Lui word je er dus niet van.”

“Zo’n digitaal leerplatform is ook milieubewuster,” vult Ann Osselaer aan. “Vroeger maakten we papieren oefenbundels. Door digitaal te werken sparen we nu veel papier uit. Trouwens, doordat de oefeningen overal bereikbaar zijn via het digitale platform, kan een leerling zijn taak niet meer ‘vergeten’.

 En wat ik ook belangrijk vind: leerlingen leren hun werk plannen. De leerkracht zet een taak klaar op het platform en de leerling heeft dan enkele dagen de tijd om die te maken. Ze kunnen zelf kiezen wanneer ze aan hun oefeningen werken en moeten zichzelf leren organiseren. Ouders zijn daar ook erg enthousiast over.”

SNEL LEERLINGEN OPVOLGEN

Benjamin Firlefyn: “Leerlingen maken thuis de taken op het leerplatform, maar ik kan hen opvolgen via mijn lerarenaccount.  Daarop zie ik bijvoorbeeld wanneer een leerling met de oefeningen startte. Is dat heel laat op de avond of vlak voor de start van de schooldag? Of maakte een leerling zijn oefeningen helemaal niet?”

“Ik spreek leerlingen daar soms ook op aan. Is er thuis iets gebeurd waardoor de leerling de oefeningen niet kon maken? Is de leerling nonchalant en vergeet hij of zij vaak te oefenen? Dan zoek ik samen met de leerling naar een manier om zijn schoolwerk beter in te plannen. Ook na een grote toets kijk ik even na welke leerlingen veel oefenden op het digitale leerplatform. Wie slecht scoort, maar ook geen oefeningen maakte, krijgt daarover een opmerking op het rapport.”

Ann Osselaer: “We zijn erg tevreden van het digitaal leerplatform. Maar er loopt natuurlijk af en toe eens iets mis. Soms rekent de computer een antwoord fout, omdat de leerling bijvoorbeeld een spatie te veel typte. Daarover geven we dan feedback. Maat dat zijn kleine foutjes die niet opwegen tegen de leerwinst die zo’n platform biedt.”