Home   Blijf op de hoogte via onze blog     9 topmusea voor je klasuitstap

17 maart 2019

9 topmusea voor je klasuitstap

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

9 topmusea voor je klasuitstap

Toen je zelf jong was, heb je vast lange saaie museumbezoekjes met je klas doorstaan. Een namiddag staren naar een statisch museum, met bestofte bordjes en al even bestofte gidsen. Nu mag je zelf musea selecteren voor je klasbezoeken.
Hoe kies je een museum dat je leerlingen een hele namiddag boeit en waar ze ook nog iets van opsteken? Wijs helpt je alvast met een selectie van negen topmusea over heel Vlaanderen. We hebben ze in een willekeurige volgorde gezet, het is aan jou om een keuze te maken…


1. Stripmuseum (Brussel)
Ideaal voor je leerlingen die fervente striplezers zijn, maar ook perfect voor de anderen om de verschillende striphelden te leren kennen. Momenteel vind je er een tijdelijke tentoonstelling van Urbanus, maar je ontdekt er ook de permanente tentoonstellingen waar je door de geschiedenis van de strip kan lopen. Op hun website staan er voor scholen verschillende dossiertjes ter beschikking om uit te werken in de klas of tijdens het bezoek.


2. Design Museum (Gent)
Het Design Museum bevindt zich in het hartje van Gent en geeft een kijkje in hoe design in ons dagelijks leven ingewerkt is. Je kan kiezen tussen 6 verschillende bezoeken, speciaal voor de lagere school. Van het ontwerp van de stoel tot een mysterie over kleuren. Misschien schuilt er wel een toekomstige ontwerper in een van je leerlingen!


3. Museum Plantin-Moretus (Antwerpen)
We moesten er onze trots in steken: het museum Plantin-Moretus waar je binnenstapt in de wereld van de invloedrijke familie Plantijn en Moretus. Vandaag is het museum het enige museum ter wereld dat erkend werd als UNESCO Werelderfgoed. Je kan er de kneepjes van het drukkersvak ontdekken in drie creatieve ateliers: drukken, etsen of boekbinden.


4. Natuurhistorisch Museum (Brussel)
Fans in je klas van dinosaurussen? In het Natuurhistorisch Museum zet je klas de eerste stappen naar kennis over de fascinerende leefwereld van dino’s, insecten, pooldieren… Dat kan in het museum met rondleidingen om alles samen te ontdekken, of met een bezoek achter de schermen. Je loopt dan langs verschillende werkruimtes, je werpt een blik op de burelen van de wetenschappers en je kan enkele unieke bewaarplaatsen met honderden specimens betreden.


5. Kindermuseum (Brussel)
In het kindermuseum vind je geen computerschermen of videogames terug. Aan de hand van decors, houten spelletjes en inleefmomenten leren de kinderen iets bij over zichzelf en de wereld waar ze deel van uitmaken.

Met een gids kunnen ze het museum gewijd aan kinderen uitgebreid bezoeken in een hele of een halve dag, aangepast aan alle leerjaren. Je vindt er momenteel de tentoonstelling ‘Vleugels om te groeien’. Laat jij samen met je klas het kind in jezelf los?

6. NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum (Oostduinkerke)
Een dagje aan zee met je leerlingen gecombineerd met een leerrijk museumbezoek waar ze zelf hun handen uit de mouwen kunnen steken? Dat vind je allemaal in NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Aan de hand van een rondleiding of verschillende workshops die je op maat van je klas kan aanvragen, leer je alles over de visserij en het vissersleven. Levensgrote vissersboot en noordzee-aquarium inclusief!


7. Muziekinstrumentenmuseum (Brussel)
Zit er muziek in je klas? Test het uit in het Muziekinstrumentenmuseum. Samen met een gids ontdek je allerlei vreemde instrumenten en kan je ze samen met de klas aanraken en bespelen. Er bestaan verschillende thema’s die afgestemd zijn op de verschillende graden. Wil je graag nog wat dichter komen bij het instrument, dan zijn er verschillende workshops rond instrumentenfamilies en zelfs eentje waar je leerlingen aan de slag gaan met recuperatiemateriaal om zelf een orkest te vormen.


8. Modemuseum (Hasselt)
Schuilt er een mode-ontwerper in een van je leerlingen? Ontdek het samen met je klas in het Modemuseum. De collectie ‘Wonder Woman’ heeft zijn eigen rondleiding gekregen voor de tweede en derde graad. Welke kleur is het sterkst? Hoe teken je kracht? Samen met een gids gaan ze op zoek naar de antwoorden. Daarnaast hebben ze ook een collectie van ongeveer 18.000 items gaande van kleding en schoenen over handtassen en accessoires tot ondergoed. Perfect om je leerlingen de geschiedenis van mode te kunnen illustreren!


9. Mu.Zee (Oostende)
Het lijstje zou niet volledig zijn zonder een museum van beeldende kunsten. In Mu.Zee vind je een prachtige collectie aan moderne en hedendaagse kunst van Belgische kunstenaars of kunstenaars die in België wonen. Je kiest uit verschillende formules om je klasbezoek voor te bereiden of je kiest voor een creatief atelier waar experimenteren en creëren troef zijn! Klaar om je leerlingen te laten kennismaken met Ensor of Raveel?


Met deze negen museumtoppers maak jij van je museumbezoek de ideale klasuitstap. Keuzestress? Ga zelf alvast testen wat er in de verschillende musea te beleven valt, bovendien hoef je geen kind te zijn om van deze musea te genieten. Heb jij een verborgen parel gevonden die wij vergeten zijn in onze lijst? Geef jouw tip zeker door!