Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Starten met co-teaching? 5 tips van en voor leerkrachten

25 oktober 2022

Starten met co-teaching? 5 tips van en voor leerkrachten

resource-not-found

Co-teaching – ofwel: met meerdere leerkrachten tegelijk lesgeven in één klasgroep –  brengt heel wat voordelen met zich mee. Het kan de leercurve van leerlingen vergroten, de werkdruk van leerkrachten verminderen en kinderen helpen om zelfstandiger aan de slag te gaan. Maar hoe pak je dat aan in je eigen school? Wij vroegen drie leerkrachten om tips!

1. Bouw het rustig op 

Carla geeft al meer dan 10 jaar les in het eerste leerjaar van De Kriebel in Onze-Lieve-Vrouw-Olen. Sinds 5 jaar combineert ze zelfstandig lesgeven met co-teaching, waarbij ze één uurtje per week bijspringt in de derde kleuterklas. Haar advies? Niet te veel hooi op je vork nemen: “Wij zagen co-teaching als een efficiënte manier om klasvrije uren op te vullen. Een à twee uur per week: da’s ideaal om het eens uit te proberen en te kijken of het iets voor jou is. Tegelijk waken we erover dat we niet alle klasvrije uren aan co-teaching besteden. Je kan die tijd ook goed gebruiken voor andere dingen.”

2. Bepaal op voorhand de taakverdeling

In de middelbare school Don Bosco Groenveld in Heverlee zitten BSO- en BuSO-leerlingen (type 9) voor bepaalde vakken samen in de klas. Sanne, die PAV geeft in de tweede en derde graad, doet dat deels in een co-teachingformule met telkens één hoofdleerkracht en één plusleerkracht. 

De taakverdeling tussen beide leerkrachten is helder, vertelt Sanne: “We bereiden de lessen samen voor, maar in de klas hebben we andere taken. De hoofdleerkracht legt de opdracht uit en is verantwoordelijk voor de evaluatie. De plusleerkracht geeft extra uitleg en focust zich op de actiepunten van individuele leerlingen.”

3. Mix en match de groep

Een van de grote voordelen aan co-teaching is dat zowel sterke als minder sterke leerlingen er baat bij kunnen hebben. In de klasgroep van Joke, die nu 15 jaar voor de klas staat in de Dilbeekse basisschool De Vlinder, krijgen kinderen uit het eerste leerjaar steevast een plekje naast leerlingen uit het tweede leerjaar: “Zo kunnen de oudere kinderen hen helpen als dat nodig is.” 

Ook in de school van Carla zien ze de mogelijkheden: “In het vierde leerjaar pakken ze dat bij ons heel slim aan: één leerkracht neemt de sterkste en zwakste leerlingen samen, de andere ontfermt zich over de middenmoot. Omdat de sterkste leerlingen niet veel uitleg nodig hebben, kan die ene leerkracht zich goed richten op leerlingen die wat extra begeleiding vragen.”

4. Leer bij van elkaar

Sanne: “Ik vond het aanvankelijk best eng om mij bloot te geven, met zo’n andere leerkracht in de klas, die je lijkt te controleren. Maar je moet het zien als een manier om bij te leren van elkaar. Als leerkracht heeft het mij enorm verrijkt. Ik ontdek nieuwe manieren om les te geven, oefeningen waar ik zelf nog niet aan had gedacht, enzovoort.”

Carla raadt aan om op voorhand na te gaan hoe andere duo’s het aanpakken: “Je kan bijvoorbeeld eens een kijkje nemen in een andere co-teachingklas, of gewoon eens rondvragen bij andere leerkrachten. Een pedagogische studiedag is het uitgelezen moment om te polsen naar de ervaringen van leerkrachten in andere scholen.”

5. Plan reflectiemomenten in

Elke leerkracht weet: je kan pas bijleren door te evalueren. Sanne plant daarom regelmatig een reflectiemoment in met haar co-teachingcollega, zodat ze de aanpak kunnen bijsturen waar nodig: “Tijdens zo’n moment delen we onze bekommernissen, geven we feedback over de lessen en gaan we na wat er beter kan. Goed en eerlijk communiceren is heel belangrijk als je aan co-teaching doet. Alleen zo kan je tot een aanpak komen die een duidelijke meerwaarde biedt voor je leerlingen en jezelf.”

Wil je nog meer tips voor leerkrachten? Hou dan zeker onze blog in de gaten!