Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Leren zichtbaar maken in de klas: 5 tips

10 november 2022

Leren zichtbaar maken in de klas: 5 tips

resource-not-found

Weten je leerlingen wat ze leren? Waar ze naartoe werken? En waar ze al staan in hun leerproces? Nee? Hoog tijd om leren zichtbaar te maken in de klas. Ontdek 5 tips om de leercurve van je leerlingen een flinke boost te geven!

1. Toon het goede voorbeeld

Het goede voorbeeld geven doe je als leerkracht vast en zeker, maar toon je het ook weleens? Laat in de klas zien hoe een mooie boekbespreking of spreekbeurt eruit ziet vóór je leerlingen eraan beginnen, zodat ze goed begrijpen wat er van hen verwacht wordt.

2. Stimuleer zelfreflectie

Laat je leerlingen hun eigen leercurve in kaart brengen. Waar denken ze zelf dat ze al staan? Vraag hen bijvoorbeeld voor ze hun taak of toets indienen om zichzelf de score te geven die ze denken te behalen.

Je kan hetzelfde doen bij bepaalde lesonderwerpen. Kondig het thema aan en vraag je leerlingen om in te schatten hoeveel ze daar al over weten, van “de leerkracht gaat mij alles vertellen” tot “ik kan hier zelf veel over vertellen”.

3. Maak er een spelletje van

Spelelementen doen het altijd goed bij je leerlingen. Voorzie bijvoorbeeld een barometer voor elke taak, die ze zelf kunnen inkleuren volgens wat ze al hebben afgewerkt. Zo kan je bij die ene boekbespreking je barometer opdelen in ‘boek kiezen’, ‘boek lezen’, ‘nadenken wat ik ervan vond’ en ‘boekbespreking schrijven’. 

Of laat je leerlingen voor ze aan een groepstaak beginnen een avatar maken van zichzelf, net als in een echte game. Ze kunnen zichzelf dan skills toewijzen, op basis waarvan ze de taken kunnen verdelen.

4. Noteer goede vragen op bord

Domme vragen bestaan niet, maar slimme vragen zeker wel. Moedig je leerlingen aan om vragen te stellen en noteer elke les een vraag op bord waar je zelf het antwoord niet op weet. Zo toon je dat leren iets is dat je je hele leven lang doet. Kom de volgende les bij je leerlingen terug met een antwoord!  

5. Vraag je leerlingen wat ze willen leren

Leren moet vooral leuk zijn, en dat doe je door zélf te kiezen wat je wil leren. Vraag je leerlingen dan ook om creatieve voorstellen te doen voor de volgende les Frans, wiskunde of godsdienst. Daarom hoef je daar nog niet een volledige les aan te besteden. Je kan bijvoorbeeld 10 minuten de tijd nemen om je leerlingen iets bij te leren dat ze zelf gekozen hebben, en dan weer overgaan tot de orde van de dag.