17 februari 2025
Leerkrachten willen bijleren, maar lopen vast. Herken jij deze uitdagingen?
Leerkracht zijn is meer dan lesgeven. Je begeleidt je leerlingen, bereidt lessen voor en moet ook regelmatig je eigen kennis bijspijkeren. Dat laatste blijkt in de praktijk niet altijd evident. Wat zijn de grootste drempels?
Tijd is het grootste struikelblok
Veel leerkrachten willen zich professioneel ontwikkelen. Hun voornaamste motivatie? Een betere leerkracht worden (*1). Tegelijkertijd botsen ze vaak op een limiet. Een Vlaams onderzoek legde bloot dat de grootste hindernis tijdsgebrek is (*2). Meer dan 20 procent van de leerkrachten zou graag bijleren, maar wordt belemmerd door een druk werkschema of privéleven.
Versnipperd aanbod
Opleidingsmogelijkheden zijn er in overvloed. Voor elk vakgebied bestaat een waaier aan cursussen, bijscholing en praktijkgerichte opleidingen om je kennis en vaardigheden bij te schaven. Maar dat uitgebreide aanbod heeft ook een keerzijde: de wildgroei en versnippering maken het knap lastig om de juiste opleiding te vinden. Veel leerkrachten zien door het bos de bomen niet meer.
Daarnaast is het niet altijd duidelijk welke opleiding het meest relevant is. Wat zijn je ontwikkelingsdoelen? Ga je voor een update van je vakkennis, of voor een meer praktijkgerichte module? Die keuzestress kan ontmoedigend werken, vooral als je geen tijd hebt om eindeloos te zoeken naar dé perfecte bijscholing.
Vlaamse leerkrachten leren veel bij, maar het kan beter
Er is ook goed nieuws. Negen op de tien Vlaamse leerkrachten volgen jaarlijks een vorm van professionele ontwikkeling (*3). Dat is aanzienlijk meer dan het Europees gemiddelde van zo’n 75 procent. Toch bewijzen de bestaande drempels dat er nog ruimte is voor verbetering. Want levenslang leren helpt niet alleen de leraren vooruit, maar ook de generaties die ze opleiden.
Bronnen
1 Overgenomen uit Van Langenhove et al. (2020), gebaseerd op AES 2016, Statbel en Eurostat.
2 (Vlaanderen, 2016, referentieperiode 12 maanden), overgenomen uit Van Langenhove et al. (2020).
3 Teaching and Learning International Survey (TALIS) 2018
Snel een geschikte opleiding vinden?
Het opleidingsplatform Edupano bundelt meer dan 500 opleidingsmogelijkheden. Neem een kijkje en ontdek het aanbod!