Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Binnenkijken bij De Veerkracht

31 oktober 2022

Binnenkijken bij De Veerkracht

Op basisschool De Veerkracht in Woumen kunnen leerlingen van elke leeftijd hun talenten volop ontdekken. Samen spelen, les krijgen in je eigen tempo en zélf kiezen wat je wil leren: de school zet er maximaal op in. En dat werkt, want wij gingen kijken en kwamen er alleen maar enthousiaste, leergierige kinderen tegen! 

Joepie, de terrasjes zijn open!

Een kleuter die blij is als de terrasjes open zijn? Je komt het niet snel tegen, maar wel in De Veerkracht. Wanneer de kleuterterrasjes opengaan, mogen de kinderen met z’n allen buitenspelen en plezier maken. Maar ook bij slecht weer kunnen ze vriendjes maken in andere klassen: “Als de deuren open zijn, mogen we overal spelen”, vertelt Lucas, die in de derde kleuterklas zit.

Meersporenbeleid

Het meersporenbeleid helpt leerlingen om op hun eigen niveau aan de slag te gaan. Owen zit in het zesde leerjaar en volgt het spoor van de raket: “Dat betekent dat ik zelf vind dat ik geen uitleg meer nodig heb en onmiddellijk aan het werk kan. De vliegtuigen of wolven kiezen ervoor om eerst nog wat uitleg te krijgen. De luchtballonnen of tijgers krijgen in de miniklas dan weer hulp van de juf of meester.”

Wat gaan we doen vandaag?

Natalia zit in het vijfde leerjaar en houdt van de vrije werktijd: “Dan mogen we kiezen welk talent we benutten, volgens de eilanden van de talentenarchipel. Er is een denkeiland, een taaleiland, een sameneiland … Zo leren we onze talenten kennen en gebruiken.” Ook Owen is fan: “Dan kunnen we iets doen of leren dat we echt zelf gekozen hebben: Spaans leren, een radio open vijzen, alles ontdekken over skeletten, …” Ook dan staan de deuren tussen de klassen open en doen de leerkrachten aan co-teaching.

Ieder kind is hier uniek, en alle juffen en meesters zijn het erover eens: “In onze school hebben we grootse plannen voor elke leerling!”