12 mei 2025
“Bijscholingen zitten in het DNA van veel schoolteams”
Levenslang leren is al lang geen modewoord meer, zeker niet in het onderwijs. “Onderwijsprofessionals weten als geen ander hoe belangrijk permanente professionalisering is,” zegt Luc Pierrart, directeur van CNO – het Centrum Nascholing Onderwijs, verbonden aan de Antwerp School of Education en de Universiteit Antwerpen.
Toch is professionalisering niet altijd vanzelfsprekend. “Onderzoek toont aan dat slechts een beperkt percentage van het schoolpersoneel effectief opleidingen volgt,” zegt Luc. “De grootste hinderpaal? Beperkte middelen voor professionalisering, zowel in het basisonderwijs als in het secundair. Omdat niet iedereen in het schoolteam zich professionaliseert, lijkt het alsof scholen hiermee rondkomen. Dat is natuurlijk een vicieuze cirkel.”
Ook praktische drempels spelen mee. “Veel opleidingen vinden overdag plaats, dus moet je als school personeel vrijmaken. Het zou veel makkelijker moeten zijn om deel te nemen aan professionaliseringsinitiatieven op en buiten de school,” stelt Luc voor. Toch is hij hoopvol “Het doet me plezier om te zien dat ‘levenslang leren’ en ‘professionalisering’ in de beleidstekst van de nieuwe minister van onderwijs vermeld worden als belangrijke hefbomen om de kwaliteit van ons onderwijs te verhogen. Dat is een stap vooruit.”
Academische verankering als troef
CNO – partner van opleidingsplatform Edupano – biedt jaarlijks 550 à 600 opleidingen aan onder de vorm van ééndaagse en meerdaagse nascholingen, postgraduaten, microcredentials en teamgerichte nascholingen. CNO faciliteert hierbij het delen en uitwisselen van ervaringen tussen deelnemers uit heel Vlaanderen en dit over de onderwijsnetten heen. “Onze opleidingen zijn evidence-based of evidence-informed. Door onze band met de academische wereld (de Antwerp School of Education) spelen we een belangrijke rol in het verspreiden en implementeren van innovatieve wetenschappelijke onderzoeksinzichten in het onderwijslandschap,” benadrukt hij.
Een van de troeven van CNO is de werking met multidisciplinaire werkgroepen per doelgroep. “Elke denktank wordt voorgezeten door een academisch verantwoordelijke van de Antwerp School of Education van UAntwerpen. In elke werkgroep zitten leerkrachten, pedagogische begeleiders, leerlingenbegeleiders, … Zo houden we de vinger aan de pols en spelen we snel in op actuele noden. Ons aanbod wijzigt dan ook voortdurend.”
Brug tussen beleid en praktijk
In het aanbod van CNO vind je een rijke waaier aan professionaliseringsinitiatieven terug: van algemene didactiek over schoolbeleid tot zelfzorg in het onderwijs. Sommige opleidingen zijn klassiekers. “Onze opleiding stemtechnieken loopt al twintig jaar en blijft populair. En nascholingen met ‘evalueren’ in de titel zijn sowieso snel volgeboekt,” zegt hij lachend. Nieuwe thema’s zoals artificiële intelligentie krijgen ook een plek.
Het opleidingsaanbod vervult een brugfunctie tussen beleid en praktijk. “We leggen in onze opleidingen, waar mogelijk, de link met de minimumdoelen, sleutelcompetenties en maken telkens de vertaalslag naar de klas- of schoolpraktijk. Dankzij onze werkgroepen en het CNO-personeel met een ruime onderwijservaring, weten we perfect waarop we moeten inzetten.”
De meerwaarde van fysieke nascholingen
“We zetten bewust vooral in op fysieke ontmoetingen. De netoverschrijdende uitwisselingen in een uitnodigende en veilige omgeving, zijn voor onze deelnemers een grote meerwaarde. Dat komt regelmatig terug in de evaluaties van de cursussen,” aldus Luc.
Edupano als kompas
“Met zo’n breed aanbod aan professionaliseringsinitiatieven is het niet altijd makkelijk om het bos tussen de bomen te zien. Daarom zijn we blij met Edupano, het overzichtelijke platform van Plantyn dat onderwijsprofessionals helpt de juiste opleiding te vinden. Vanuit dat platform komen ze makkelijk uit bij ons aanbod.”
Snel een geschikte opleiding vinden?
Het opleidingsplatform Edupano bundelt meer dan 500 opleidingsmogelijkheden. Check Edupano voor meer info.
Wie is Luc Pierrart?
Luc Pierrart is directeur van het Centrum Nascholing Onderwijs aan de UAntwerpen dat onderwijsprofessionals ondersteunt via een uitgebreid professionaliseringsaanbod. Hij heeft 30 jaar ervaring in het secundair onderwijs als leerkracht, leerlingenbegeleider, graadcoördinator en directeur op een secundaire school.