16 september 2024
Versterk je beleid met data: 3 tips van onderwijsexpert Saskia Michielsen
Als beleidsmaker wil je goede beslissingen nemen die impact maken. De rol van data wordt daarin steeds groter. We vroegen onderwijsexpert Saskia Michielsen drie tips om je beleid met data te versterken. “Data zorgen ervoor dat je kan objectiveren en zo de best mogelijke keuzes kan maken.”
Wie is Saskia Michielsen? Saskia Michielsen startte als leerkracht en werd later directeur binnen een scholengroep. Vandaag staat ze aan het hoofd van een eigen bedrijf, dat scholen helpt om datagedreven en resultaatgericht te werken. Vanuit haar ervaring schuift ze deze tips naar voor.
Tip 1. Weet goed welke data je meet
Elke school heeft specifieke beleidsvragen, zoals:
-
Hoe kan ik mijn team meer betrekken bij het schoolbeleid?
-
Of: Waarom zijn er in de tweede graad bijna geen C-attesten, maar in het vijfde jaar opvallend veel?
Zorg dus dat je weet welke data beschikbaar zijn, je daar een globaal zicht op hebt én dat je die data begrijpt. Dan kun je makkelijker onderbouwde beslissingen nemen, samen met je team.
Tip 2. Geef iemand de verantwoordelijkheid om prestaties te analyseren
Door data zoals toetsresultaten te analyseren, kunnen leerkrachten snel zien waar leerlingen extra hulp nodig hebben. Daardoor kan je de leerresultaten verbeteren door tijdige en doelgerichte interventies.
Het is niet de bedoeling dat alle leerkrachten alle gegevens van alle leerlingen bijhouden. Leg die taak bijvoorbeeld bij een zorgleerkracht, die collega’s inlicht over specifieke problemen of uitdagingen.
Tip 3. Plan vaste datamomenten doorheen het jaar
Data geven vaak interessante inzichten wanneer processen niet goed lopen. Ze kunnen nieuwe perspectieven bieden om tot een oplossing te komen.
Plan vaste datamomenten in om je data te analyseren, zoals na elk rapport of bij het begin van het schooljaar. Deze momenten geven structuur en helpen je om kort op de bal te spelen.