Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Zijn je leerlingen klaar voor de Grote Verkeerstoets?

4 april 2023

Zijn je leerlingen klaar voor de Grote Verkeerstoets?

resource-not-found

Breekt de lente aan? Dan is het weer tijd voor de Grote Verkeerstoets: dé kans voor alle leerlingen in het vijfde leerjaar om te bewijzen dat ze veilig de weg op kunnen gaan. Is jouw klas er klaar voor? Ontdek alles wat je moet weten!

Wat is de Grote Verkeerstoets?

De Grote Verkeerstoets is een online test die bestaat uit 20 meerkeuzevragen over verkeer en mobiliteit. Elk jaar kunnen leerkrachten die hun klas inschrijven de test één week lang openstellen voor hun leerlingen. Nadat kinderen de test hebben ingevuld, zien ze meteen hun score en krijgen ze feedback op hun antwoorden. Als leerkracht kan je de resultaten van je klas bekijken en vergelijken met andere klassen. Ook vind je op het platform heel wat lesmateriaal, gepersonaliseerde diploma’s en een zelfevaluatie voor je leerlingen.  

Het belang van verkeerseducatie 

“Initiatieven als de Grote Verkeerstoets zijn belangrijk omdat iedereen aan het verkeer deelneemt, als voetganger, fietser of automobilist”, vertelt Kim Jacobs van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). “Je moet je dan ook veilig in het verkeer kunnen bewegen. En wil je van jonge kinderen écht veilige weggebruikers maken, dan begin je daar best al vroeg mee.”

Oefenen doe je zo

Wil je je leerlingen klaarstomen voor de Grote Verkeerstoets? En ook daarna rond het verkeer blijven werken in de klas? Ga dan aan de slag met Wereldkanjers Verkeer van Plantyn: een leerplandekkende methode die in samenwerking met de VSV ontwikkeld werd. Jacobs: “Wereldkanjers Verkeer is een goede voorbereiding op de Grote Verkeerstoets, het Grote Fietsexamen én het Grote Voetgangersexamen. We besteden veel aandacht aan de wegcode en sensibilisering rond gevaren als dode hoeken. Maar ook de praktijktraining is heel belangrijk, want het verkeer krijg je pas echt onder de knie als je het zelf opzoekt. Daarom creëerden we de ideale mix van theorie- en praktijklessen.”

Wordt jouw klas een kanjer in het verkeer? Doorblader alvast het lesmateriaal van Wereldkanjers Verkeer en ontdek hoe je van je leerlingen veilige weggebruikers maakt!

Wereldkanjers Verkeer is ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). In deze video vertelt Kim Jacobs, teamverantwoordelijke verkeers- en mobiliteitseducatie bij de VSV, hoe we samen van jonge kinderen veilige weggebruikers maken.