Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Veilig naar school

21 oktober 2021

Veilig naar school

Veilig naar school

“Wtf … wie doet er nu een helm of een fluohesje aan?” Eén ding is zeker: pubers niet vaak. Het past niet bij hun outfit, het ruïneert hun kapsel of is simpelweg niet cool genoeg. En dat terwijl er in 2020 elke maand bijna 90 fietsers en 65 voetgangers verongelukten.(1)

Maar hoe maak je pubers in godsnaam duidelijk dat hun leven belangrijker is dan hun haar? Of dan te whatsappen op de fiets? Da’s alleszins een prima vraag. En daarom serveren we hieronder een paar goede antwoorden!

resource-not-found

Ik ga echt geen fluohesje aandoen ...

Eerlijk? Een fluohesje is niet hip, cool, nice of hoe je ‘t ook wil noemen. En dat is wat telt voor pubers. Erbij horen gaat voor veiligheid. Gelukkig zijn er naast het traditionele fluohesje ook andere fluorescerende - of beter: reflecterende - accessoires. Reflecterende jassen die gewoon grijs lijken, een fluo rugzakovertrek, spaakreflectoren, reflecterende armbanden of rekjes, … Opties genoeg.

Natuurlijk kan je ook proeven op school naspelen om de impact van reflecterende kledij aan te tonen. Of organiseer een wedstrijd tussen verschillende klassen: wie een hele maand met de hele klas in een fluohesje naar school komt, wint een lunch opgediend door de leerkrachten. 

Het goede voorbeeld geven als leerkracht en ook een fluohesje dragen? Hmm, dat kan werken. Maar denk eens even terug aan de tijd toen jij hun leeftijd had … volwassen mensen zijn saai. Ja, ook met een fluohesje. En ja, ook met een helm.

resource-not-found

Een helm? Ik kan wel fietsen, hé!

Geen helm dragen omdat ze kunnen fietsen? Wat een excuus. Het enige wat weg mag omdat je kan fietsen zijn zijwieltjes. Want een helm, die blijft belangrijk. Dat bewijst ook de wetenschap met harde cijfers.(2) Maar de enige cijfers die pubers in hun hoofd lijken te halen, zijn het aantal minuten dat ze voor de spiegel staan om hun haar in de plooi of krul te leggen. En dat hoogstaande haartooi laten ze niet makkelijk verprutsen door een lelijke helm.

Nu, met het fietshelmkapsel kunnen we niet helpen, maar wel met de lelijke helm. Want een fietshelm hoeft al lang geen bloemen- of bolletjespatroon meer te hebben. Er zijn hele hippe helmen en zelfs helmen die je helemaal kan personaliseren. Maar zelfs al hebben ze een coole helm … waarom zouden ze die opzetten? Je kan proberen met de harde cijfers, maar een hard verhaal van mensen die zelf een kind verloren, dat kan ook effect hebben.

Mijn zoon of dochter kon ook fietsen

Je kent de witte SAVE-borden wel, van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) vzw. Naast praatgroepen en -wandelingen organiseert OVK ook getuigenissen voor scholen. Ze vertellen over het ongeval waarin hun kind omkwam, maar ook over de impact van het verlies op hun leven en op dat van iedereen die hun kind kende.

Het is een getuigenis die ook pubers doet stilstaan bij de verantwoordelijkheid die ze hebben in het verkeer. Kijk eens op www.ovk.be/getuigenissen. Want soms helpen enkel harde feiten om iets te beseffen.

resource-not-found

Natuurlijk kan ik twee dingen tegelijk

Sms’en achter het stuur, iedereen weet dat het gevaarlijk is. En sms’en terwijl je fietst dan? Die heeft toch ook een stuur? Klopt! Of het nu een sms, whatsappje of Insta-like is, het blijft gevaarlijk. Maar het lijkt onschuldig in de ogen van de fietser. Tijd voor een proef, to prove dat ze ongelijk hebben.

Zoek een grasveld en bouw een simpel hindernissenparcours met kegels of planken. De opdracht? Fiets door het parcours en typ tegelijk op je gsm: “Ik hoef geen helm te dragen 🙊 want blijkbaar kan ik aandachtig fietsen en sms’en tegelijkertijd 😂 xoxo”. Liever wat realistischer? Laat ze dezelfde proef doen met 4 naast elkaar, of allemaal dooreen. Mevrouw, meneer ... sit back en geniet. Oh, en hou een verbandkoffer bij de hand.

Iets zonder schrammen en bulten? Kijk eens op de website van Responsible Young Drivers. Die hebben voor elke graad een apart pakket. Waar het in de eerste graad gaat over de gevaren in het verkeer, gaat het voor het 5e en 6e middelbaar meer over het rijbewijs en deelnemen aan het verkeer. Allemaal met praktische proeven en verbazende simulaties.