Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Tof alternatief voor een gewone nieuwjaarsbrief

7 december 2021

Tof alternatief voor een gewone nieuwjaarsbrief

resource-not-found

Basisonderwijs

Tof alternatief voor een gewone nieuwjaarsbrief

‘Liefste…’: zo start het nieuwe jaar op menig familiefeest - de kleinste staat bevend achter een veel te grote kaart met een melig kersttafereel erop. Schattig sowieso, maar wil je het dit jaar niet eens wat origineler aanpakken? Zet je leerlingen creatief aan het werk! 

Wij geven je drie alternatieven om de nieuwjaarsbrief in een hedendaags jasje te steken en het nieuwe jaar een beetje spannender in te zetten: iets om nu al op te klinken!

Vertel een digitaal verhaal

Kinderen hebben vandaag soms al een socialmedia-account nog voor ze kunnen spreken (met dank aan hun ouders). Waarom hun digitale vaardigheden niet inzetten voor een lichtvoetige nieuwjaarswens? Verdiep je in de wereld van TikTok en bedenk samen een grappige choreografie waarmee je leerlingen vrolijk het jaar in kunnen dansen. Of ontwerp een online template die ze zelf kunnen personaliseren met wensen, videofragmenten en foto’s. Hulp nodig? Je vindt ze bij programma’s als Animoto. Extra voordeel: een fysiek voorleesmoment is niet nodig - dus als een zoveelste coronagolf een stokje voor de fysieke nieuwjaarsfeesten steekt, dan ben je alvast voorbereid.

Start het jaar met groei 


Milieu en duurzaamheid zijn relevanter dan ooit. Er als school op inspelen is dan ook een plicht. Wat dacht je dus van een ecologische nieuwjaarsbrief? Ontdek groeipapier, gemaakt van gerecycled materiaal waar geen boom aan is gekomen. En er is meer, het papier bevat zelf ook zaadjes: als je het in de aarde stopt en goed verzorgt, ontkiemt het tot een verfijnd plantje. Een mooi en symbolisch cadeau voor een nieuw jaar waarin je dromen laat bloeien. En het geeft ook een concrete invulling aan dat goede voornemen om milieubewuster te leven.

Blik vooruit op een gevuld jaar

Tot slot, misschien minder origineel, maar des te nuttiger aan de start van een jaar: een brief in de vorm van een kalender. Zo leeft de nieuwjaarsbrief langer dan één dag - minstens een jaar lang kunnen ouders en hun kinderen genieten van zoete wensen en spreuken. Elke maand (her)lezen ze een zin van de brief. En ze kunnen vooruitblikken naar alle fijne momenten van het komende jaar, die al ingevuld zijn - zoals verjaardagen, communiefeesten en tal van andere vieringen. Zo brengt de toekomst hen vandaag al plezier. 

Nog meer leuke ideeën voor in de klas ontdekken? Volg ons op Facebook en blijf op de hoogte.