Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Stemproblemen voorkomen? Probeer deze 4 tips!

23 februari 2022

Stemproblemen voorkomen? Probeer deze 4 tips!

resource-not-found

Secundair Onderwijs

Stemproblemen voorkomen? Probeer deze 4 tips

Is je stem hees na de les? Merk je dat ze regelmatig overslaat? Of krijg je die kriebel in je keel maar niet weg? Signalen als deze wijzen mogelijk op stemproblemen. En da's niet zo vreemd: 60% van de leerkrachten krijgt daar vroeg of laat mee te maken. Sommigen kunnen hun job zelfs (even) niet meer uitoefenen. Hoe vermijd je dat het zo ver komt? Met deze 4 slimme tips!

1. Geef je stem genoeg rust

Ook je stembanden zijn een stel spieren. En het is geen verrassing dat spieren regelmatig rust nodig hebben om te herstellen. Gebruik je stem daarom alleen als het nodig is in de les. Moet je bijvoorbeeld heel wat uitleg geven? Wissel de info die je zelf geeft dan af met een leuk filmpje over het onderwerp. Laat je leerlingen ook regelmatig zelfstandig oefeningen maken of samenwerken aan een opdracht (ja, dat laatste kan ook digitaal!).

2. Drink veel, rook niet

We weten allemaal hoe belangrijk het is, maar toch vergeten we het vaak: hydrateren, hydrateren, hydrateren. Ook je stem heeft daar baat bij. Door genoeg te drinken, hou je je slijmvliezen vochtig en voorkom je dat je stembanden uitdrogen. Let wel op wát je drinkt: de cafeïne in koffie en zwarte thee heeft een averechts effect. Beter hou je het simpelweg bij water. Daarnaast – al hoeven we het je vast niet te vertellen – is roken ook voor je stem geen goed idee.

3. Spreek vanuit je buik

Probeer te spreken vanuit je buik in plaats van je keel. Zo kan je veel dieper ademhalen en zal je automatisch luider spreken, zonder je stem te forceren. En al is de verleiding soms groot om een chaotische klas tot de orde te roepen (toegegeven, dat wérkt ook gewoon), toch zoek je best een alternatief. Klop bijvoorbeeld rechtbankgewijs even met een voorwerp op je bureau om de aandacht te trekken.

4. Denk aan je houding

Als je gespannen voor de klas staat, zal je automatisch meer druk zetten op je stembanden. Omgekeerd geldt hetzelfde: een goede, ontspannen houding helpt je om goed adem te halen en rustig te spreken. Zet beide voeten op de grond, recht je rug en let erop dat je je schouders niet optrekt. Wissel ook voldoende van houding. Zet je af en toe neer (ook hier: met rechte rug!) of wandel een rondje door de klas. 

En wat als het online te doen is?

Digitaal lesgeven kan minder vermoeiend zijn voor je stem, maar dat is niet altijd het geval. Soms hebben we in online meetings de neiging om luider en sneller te praten, alsof we denken dat we niet gehoord worden. Dit kan belastend zijn voor onze stem. Probeer dus ook online wat extra aandacht te besteden aan je stemgebruik. Benieuwd naar nog meer tips voor wanneer jij en je leerlingen van thuis uit aan de slag gaan? Check dan zeker onze blog over afstandsleren (Secundair Onderwijs)! 

Bronnen:

https://www.leraar24.nl/51369/tips-voor-goed-stemgebruik/
https://www.kkida.com/workshop-je-stem-bij-video-conferencing/
https://www.stemcoach.be/sites/default/files/Meer%20stem%20leraren_0.pdf