1 februari 2021

4x samenwerken in de (digitale) klas

resource-not-found

Secundair Onderwijs

4x samenwerken in de (digitale) klas

Nu onze sociale contacten beperkt worden, is het belangrijker dan ooit om de samenwerking in jouw klas te bevorderen. Zelfs als jullie elkaar alleen digitaal kunnen zien, zijn er mogelijkheden om groepswerken te maken. Wij geven je enkele interessante tips voor een geslaagde samenwerking in de (digitale) klas.

 1. Kies een groepswerk over corona

Of we het nu willen of niet, overal om ons heen worden we geconfronteerd met de coronacrisis. Een goede manier om daarmee om te gaan is zelf wat meer inzicht krijgen in de situatie. Laat je klas daarom in groepjes aan de slag gaan met een coronatopic. In de les Nederlands kunnen je leerlingen bijvoorbeeld alle nieuwe woorden bespreken die corona heeft opgeleverd, in economie kunnen ze op zoek gaan naar een oplossing voor de horeca, in biologie kunnen ze het virus zelf wat beter leren kennen… Opties genoeg!

2. Betrek iedereen bij de opdracht

Weet je nog uit jouw eigen jeugd dat er altijd wel iemand was die het hele project trok terwijl één of meerdere anderen op hun lauweren rustten? Voorkom dat dit ook in jouw klas gebeurt door elk groepslid een unieke rol te geven: de ene is de verslaggever, de andere zorgt voor het materiaal, nog iemand anders leidt alles in goede banen … Laat je leerlingen zelf een rol kiezen die hen op het lijf geschreven is of jaag hen uit hun comfortzone met een uitdagendere taakverdeling. Bespreek achteraf zeker hoe de samenwerking verlopen is, zowel individueel als op groepsniveau.

3. Zorg voor teamspirit

Dat iedereen meewerkt, is één ding. Nog beter is het als er wat teamspirit in je groepjes zit. Wakker die aan door de groepen tegen elkaar te laten strijden voor een beloning: een snoepreep, vijf minuten langer speeltijd of een digitale les in pyjama mogen bijwonen. Jij weet het best waarmee je jouw klas kan motiveren. Omgekeerd kan je de teamgeest ook versterken door niet één iemand, maar de volledige groep te straffen als een teamlid onderpresteert. Wedden dat dan plots alle mouwen worden opgestroopt?

  4. Gebruik digitale en sociale media

Wist jij al dat Google Chat online groepswerken extra gemakkelijk maakt met handige chatrooms? Daarin kunnen leerlingen niet alleen met elkaar overleggen, maar ook gelijktijdig aan opdrachten werken en de taken verdelen. Zorg voor extra animo door je leerlingen ook media te laten gebruiken die dichter aanleunen bij hun eigen leefwereld. Laat hen bijvoorbeeld samen een trending hashtag verzinnen voor een Instagram-post, een viral dansje creëren voor TikTok of een originele nieuwe Snapchatfilter ontwerpen. #teachergoals

Hoe je zo’n groepswerk in goede banen leidt? Download onze whitepaper ‘Hoe organiseer je groepswerk?’ en ontdek de vier noodzakelijke basiskenmerken om samen leren echt te laten slagen.