Home   Blijf op de hoogte via onze blog     5 tips voor afstandsleren

21 februari 2020

5 tips voor afstandsleren

5 tips voor afstandsleren
1. Bezorg je leerlingen online lesmateriaal

In het beste geval hebben je leerlingen hun boeken mee naar huis. Zo niet, geef hen dan toegang tot een digitaal bordboek of online lesmateriaal. Werk je met een Plantynmethode, dan helpen we je graag aan een pdf van specifieke pagina’s via [email protected]

2. Behandel geen nieuwe leerstof

Om alle leerlingen dezelfde kansen te bieden, laat je hen niet zelfstandig nieuwe leerstof verwerven. Zet wél in op herhaling en creativiteit via Scoodle-oefeningen of herhalingsoefeningen in het boek. Oplossingssleutels bied je digitaal aan.

3. Stem af met andere leerkrachten

Overlaad leerlingen niet met te veel opdrachten en stel een haalbaar takenpakket op. Dat doe je door de taken en deadlines voor jouw vak af te stemmen met andere (vak)leerkrachten. Zo behoud je inhoudelijk en planninggewijs een zekere structuur voor je leerlingen.

4. Geef duidelijke instructies en deadlines

Bied net zoals in de les je hulp aan en geef per taak een korte, heldere instructie in eigen woorden. Organiseer daarnaast een online vraagmoment via een chatprogramma zoals Zoom of Skype. Denk ook aan een korte uitleg voor ouders, zodat zij hun kind op de juiste manier kunnen begeleiden. 

5. Zet het extra materiaal op Scoodle optimaal in
  • Herhaal leerstof op een actieve manier via extra filmpjes en andere verrijkingen in het (bord)boek.

  • Geef de hele klas gedifferentieerde oefenreeksen als taak en volg via Scoodle hun resultaten op. Je ziet zelfs wanneer en hoe vaak je leerlingen oefenen.

  • Gebruik de toetsvragen in de lerarenkit als extra oefeningen voor je leerlingen.

  • Geef in het bordboek de oplossingen vrij van herhalingsoefeningen of extra oefeningen van thema’s die in de klas al behandeld zijn.