Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Stemgebruik bij leerkrachten: 5 tips

30 maart 2020

Stemgebruik bij leerkrachten: 5 tips

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Stemgebruik bij leerkrachten: 5 tips

Sta je voor de klas, dan is je stem een van de weinige tools waar je áltijd op kunt rekenen. Of toch als je je stem correct gebruikt. Jolien Vermeulen, logopediste bij Logopedie Bijeen in Tielrode, geeft vijf tips om je stemgebruik optimaal in te zetten en zorg te dragen voor je stembanden.

1. Geroezemoes in de klas
“Probeer als leerkracht niet boven het achtergrondgeluid te komen door te roepen. Spreek met de kinderen een gebaar af waarop ze weten: we maken het stil. Een hulpmiddel dat je als leerkracht altijd bij je hebt zijn je handen. Klap in je handen om de aandacht van je kinderen te vragen. Geef non-verbaal aan dat je verwacht dat het stil wordt.”

2. Water water, de rest komt later!
“Doorheen de dag is onze stem ons werkinstrument. We gebruiken het stemapparaat zeer veel op een dag. Dit zorgt er dan ook voor dat onze stem veel vocht nodig heeft. Drink daarom voldoende plat water doorheen de dag. Uiteraard kan om 10u een tasje koffie of thee enorm smaken, maar vergeet niet deze bevatten cafeïne/theïne, hetgeen een uitdrogend effect heeft op de slijmvliezen van je stembanden. Zorg voor jezelf dus voor een aangenaam evenwicht.”

3. Pittige articulatie
“Zet je schrap wanneer je voor jouw klas wil vertellen. Gebruik een pittige en open articulatie. Dit wil zeggen dat je veelvuldig gebruik maakt van de beweeglijkheid van mond, lippen en tong. Hierdoor krijg je een voorwaartse stemprojectie. Dit zorgt ervoor dat je automatisch verstaanbaarder wordt voor de kinderen.”

4. Vermoeide stem
“Heb je ’s ochtends het gevoel van minder kracht in je stem, een beetje heesheid ... Ga die dag dan vooral niet fluisteren. Fluisteren zorgt ervoor dat de luchtstroom langs zeer gespannen stemplooien moet. Dit zorgt dus voor meer spanning en dus ook meer negatieve gevolgen op je stem. Drink die dag extra water en voorzie voldoende stemrust. Zorg ervoor dat je stemevenwicht zich herstelt.”

5. Stemopwarming
“Ben je onderweg naar school? Start dan alvast met het opwarmen van je stem! Op die manier zorg je voor draagkracht van je stem. Dit kan je heel eenvoudig doen door op je normale toonhoogte ‘mmmmm’ te zeggen. Let erop dat je dit op een ontspannen manier doet, zonder al te veel spanning in het aangezicht.”