21 september 2020

Nieuwe methode voor PAV: interview met auteur Bente

Nieuwe methode voor PAV: interview met auteur Bente

"Mijn focus bij actualiteit? Het wereldbeeld van mijn leerlingen vergroten en hen laten nadenken over dingen die gebeuren ."


ZIJ IS

Bente Van Lommen (34), leerkracht PAV derde graad in het Sint-Agnesinstituut in Hoboken.

Loopbaan

Ik koos tijdens mijn studies bewust voor het vak PAV en sta ondertussen twaalf jaar voor de klas . Tussendoor haalde ik ook mijn diploma onderwijswetenschappen. Ik ben steeds op zoek naar boeiende en verrijkende projecten. Zo begeleidde ik twee jaar lang werkplekstudenten PAV vanuit de Karel de Grote Hogeschool. Ik gaf voor de Thomas More Hogeschool de opleiding voor flexstudenten PAV vorm. En nu duik ik in het avontuur als auteur bij Plantyn.”

Loopbenen

“Mijn uitlaatklep: marathons lopen. Zit mijn hoofd te vol of ben ik op zoek naar nieuwe ideeën, dan trek ik mijn loopschoenen aan. Just me, myself en een goeie podcast.  Zelfs op city trip zitten mijn loopschoenen standaard in mijn reiskoffer . Een stad al lopend ontdekken is heel verrassend.”

ZIJ VERRAST

Verrassen

“PAV is een geweldig vak. Waarom?  Het is een vak dat verrast, dat je niet in een hokje kunt duwen en dat continu evolueert . Elk jaar is anders. Ik heb tijd om met mijn leerlingen te werken en om met hun inbreng aan de slag te gaan.”


Handvaten

“Mijn leerlingengroep is best uitdagend. Maar ik heb zo’n passie voor mijn vak en voor hen, dat we elkaar altijd terugvinden. Ik wil hen weerbaar maken voor onze samenleving. Ik wil hen dingen bijbrengen vanuit concrete, relevante en bruikbare cases. De regel van drie, die zullen ze misschien niet onthouden.  Het belangrijkste dat ik aan mijn leerlingen wil meegeven? De handvaten en hulplijnen om hun weg te vinden in het leven .” 

Actua

“Ik betrek actua op verschillende manieren in mijn les. Het is vaak een goeie kapstok om rond verschillende doelen te werken.  Mijn focus bij actualiteit? Het wereldbeeld van mijn leerlingen vergroten en hen laten nadenken over dingen die gebeuren . Ik vind het ook heel fijn als leerlingen zelf actua-onderwerpen oppikken en aanbrengen in de les.”

ZIJ MAAKT

“Wat leerkrachten dit jaar mogen verwachten van het actuamagazine?  Inspiratie en activiteiten om interactief aan de slag te gaan met actua . Interactie tussen de leerlingen onderling en ook tussen leerkracht en leerling. Samen kritisch nadenken over de actualiteit en vandaaruit werken aan vaardigheden en maatschappelijke weerbaarheid, daar gaan we voor.” 

ZIJ TIPT