Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Lesgeven in tijden van corona: 4 tips

9 september 2020

Lesgeven in tijden van corona: 4 tips

Lesgeven in tijden van corona: 4 tips
Tip 1: Stel de leerlingen gerust


Mondmaskers dragen, handen ontsmetten, afstand houden van andere klassen… Allemaal praktische regeltjes met een emotionele impact. Het socio-emotionele aspect van lesgeven is dan ook belangrijker dan ooit. Maak tijd om met je leerlingen te praten en stel hen gerust waar het kan. Benadruk bijvoorbeeld dat deze situatie voor iedereen moeilijk is en hopelijk snel voorbij zal zijn. Zet op veilige afstand je mondmasker ook eens af, zodat de kinderen je expressie en glimlach kunnen zien.

Tip 2: Houd evaluatiemomenten beperkt


Natuurlijk wil je bij de start van het nieuwe schooljaar meteen het niveau van elke leerling bepalen. Daarvoor kunnen de eindtoetsen van het vorige schooljaar die je op Scoodle vindt handig zijn. Zorg er wel voor dat je de leerlingen niet overspoelt met testrondes en houd de evaluatiemomenten kort. Vaak kan je ook op gevoel inschatten wat goed gaat en wat iets minder. Duiken er toch niveauverschillen op? Gebruik dan ons zorgmateriaal om te remediëren en onzekere leerlingen op weg te helpen.

Tip 3: Praat met de leerkracht van het vorige jaar


Eén of meerdere leerlingen in de klas die niet meteen hun draai vinden? Spreek dan hun vorige juf of meester aan. Die kent het kind al wat beter en heeft in het beste geval een aantal tips & tricks voor jou. Misschien sprak je elkaar al tijdens een overgangsbespreking, maar het helpt wellicht om een aantal zaken opnieuw te bespreken met wat je nu ziet in je klas. Een goed gestoffeerd leerlingendossier bewijst in tijden als deze zeker z’n nut. Sta als leerkracht in het zesde leerjaar ook open om secundaire scholen bij te staan met raad en daad over jouw ex-leerlingen. Dat bespaart de leerlingenbegeleiders weer wat kostbare tijd. 

Tip 4: Bereid je voor op een quarantaine


Het zou best kunnen dat we allemaal of enkel jouw klas even terug in ons kot moeten. Raadpleeg het Corona-mapje in onze lerarenkit om je daarop voor te bereiden. Je vindt er het document ‘Wat als jouw klas in quarantaine moet?’. Dankzij digitale tools als Scoodle Play en de nieuwe berichtenmodule voor live lesmomenten loopt afstandsleren van een leien dakje. Ook tijdens normale lessen is Scoodle Play trouwens een fijne aanvulling, aangezien het meteen resultaten geeft zonder verbeterwerk voor jou. Handig!

Meer tips vind je hier.