29 november 2021

Kanjerpraat: Hoeveel verschillende combinaties telt de Rubiks kubus?

Basisonderwijs

Kanjerpraat: Hoeveel verschillende combinaties telt de Rubiks kubus?

Word jij ook gek van die Rubiks kubus, met dat oneindige draaien om alle kleurtjes bij elkaar te krijgen? Of vind je ‘t kinderspel, en heb je meteen de goede combinatie gevonden? Hoe dan ook: er zijn gigantisch veel combinaties mogelijk. Weet jij hoeveel precies?

Wat is een Rubiks kubus?

De standaardversie van de kubus is zo’n 57 mm hoog en breed en telt 27 kleinere kubusjes met verschillende kleuren. De uitdaging zit ‘m in het vinden van de juiste kleurcombinatie: elke zijde van de kubus moet één specifieke kleur krijgen. Dat doe je door de rijen van de kubus voortdurend te draaien. 

Miljoenen exemplaren, triljoenen combinaties

In 1944 vond de Hongaarse architect Rubik de draaipuzzel uit toen hij zijn studenten architectuur meer inzicht wilde geven in de mogelijkheden van 3D-bewegingen. Maar het spel kwam pas in 1977 op de Hongaarse markt, en dat onder de naam ‘bűvös
kocka’ of ‘magische kubus’. Drie jaar later zouden ook mensen over de hele wereld zo gek als een deur worden van het raadselachtige spel, want in 1980 sloot Rubik een overeenkomst met het Amerikaanse Ideal Toy Company. Sindsdien ging de kubus al meer dan 350 miljoen keer over de toonbank: het maakte van de Hongaarse architect een miljonair.

Stel je even voor: miljoenen krakende hersenen en snelle vingers druk in de weer om deze draaipuzzel op te lossen. Waag je je aan het mysterie van de Rubiks kubus, dan moet je tegen teleurstelling kunnen, want er bestaan maar liefst 43 triljoen combinaties. Maar welke is de juiste? Zomaar wat draaien heeft in elk geval geen enkele zin. 

Snel, sneller, snelst

Echte Rubiks-fanaten hebben niet meer dan 20 draaibewegingen nodig om de puzzel op te lossen. 20 keer draaien, terwijl er triljoenen combinaties mogelijk zijn? Daar gaat je hoofd van duizelen! Nu ja, Yusheng Du wist het zijne in elk geval koel te houden toen hij in 2018 het wereldrecord verbrak. De Chinese speedcuber loste de Rubiks kubus in slechts 3,47 seconden op! Bekijk hier hoe hij dat deed. Maar let goed op, want voor je het weet is het voorbij.

Zelf aan de slag? Ontdek hier hoe je je Rubiks kubus in 10 minuten kan oplossen. Succes!