Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Kanjerpraat: hoeveel talen zijn er in de wereld?

21 oktober 2021

Kanjerpraat: hoeveel talen zijn er in de wereld?

Basisonderwijs

Kanjerpraat: hoeveel talen zijn er in de wereld?

Ons land telt officieel drie landstalen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Maar hoe zit dat precies met rest van de wereld: hoeveel talen worden er wereldwijd gesproken?

7097, 9000 of nog meer?

Een sluwe kanjer die deze vraag bedacht, want ze beantwoorden is niet eenvoudig. In zijn boek ‘Het eb en vloed van taal’ beweert Marten van der Meulen dat er bij de laatste telling zo’n 7097 opdoken, maar andere bronnen spreken zelfs over 9000 talen wereldwijd. 

Het eerlijke antwoord? Eigenlijk weten we het niet precies! Want hoe ga je talen exact tellen? Door een persoonlijke bevraging? Dan moet je eerst iedereen kunnen bereiken, tot in de verste uithoeken van de wereld, en de antwoorden zullen niet altijd eenduidig zijn. 

Neem nu het voorbeeld van het Abruzzese: die taal wordt volgens velen gezien als een dialect van het Italiaans, maar anderen zullen beweren dat het een zustertaal is, omdat ze niet van het Italiaans maar van een gemeenschappelijke voorouder afstamt. Echt wetenschappelijk onderbouwd is het dus niet echt, zo’n talentelling. 

Oud, nieuw, gebaren: taal evolueert 

Daarnaast evolueren talen ook voortdurend: sommigen sterven uit, nieuwe talen worden geboren. We zouden haast vergeten dat ook gebarentalen erkend worden als officiële talen. De meest recente is trouwens de Nicaraguaanse, nagenoeg spontaan ontstaan toen een stel dove kinderen in Nicaragua elkaar ontmoetten in de eerste dovenschool in het land. In ons land zijn er ook twee officiële gebarentalen: de Vlaamse en de Frans-Belgische Gebarentaal.

Wat we wél met zekerheid kunnen zeggen is dat niet het Engels, maar het Mandarijn de meest gesproken taal ter wereld is, gevolgd door het Spaans en dan pas het Engels.

Spelen met taal

Hoeveel talen er ook op de wereld gesproken worden, niets is zo leuk dan na te gaan welke geluiden dieren maken in verschillende talen. Hoe kraait een haan in het Duits, Spaans of Nederlands? Of leer je kinderen eind december elkaar een zalige kerst en gelukkig nieuwjaar wensen in een vreemde taal. Een nieuw jaar, een nieuwe taal!