Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Kanjerpraat: Help, een brandwond!

16 juni 2022

Kanjerpraat: Help, een brandwond!

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Brandwonden zijn daar geen uitzondering op: de kans is groot dat je leerlingen vroeg of laat hun EHBO-kennis zullen moeten bovenhalen. Maarrr ... hoe verzorg je zo'n brandwond ook alweer? Wij frissen jouw (en hun) geheugen graag op!

Eerst water of eerst 112?

De gouden regel blijft: eerst water, de rest komt later! Toch ga je best eerst na hoe ernstig de wonde precies is. In de volgende gevallen is het beter om meteen de hulpdiensten (112) te bellen en pas daarna de wonde te spoelen:

  • Als de wonde bij een kind minstens zo groot is als 5 keer het oppervlak van de hand van het kind.

  • Als de wonde bij een volwassene minstens zo groot is als 10 keer het oppervlak van de hand (met aaneengesloten vingers).

  • Als er meteen na de verbranding heesheid, piepende adem, benauwdheid of sufheid optreedt.

  • Als de brandwond het gevolg is van elektrische hoogspanning of bliksem.


Spoelen maar

Zodra je de ernst van de brandwond bepaald hebt, is het belangrijk om de wonde onmiddellijk te spoelen met koel of lauw water. Was zeker eerst je handen en trek indien mogelijk wegwerphandschoenen aan. Richt de waterstraal enkele centimeters boven de brandwonde, liefst 10 à 20 minuten. Zorg dat het water niet ijskoud is.

Verband aanbrengen

Lijkt alleen de bovenste laag van de huid beschadigd? Dan gaat het om een eerstegraadsbrandwonde. Breng een vochtinbrengende crème aan en bedek de wonde met een verband. Bij een tweede- of derdegraadsbrandwonde gebruik je best een verband dat speciaal ontwikkeld is voor brandwonden. Heb je dit niet in de buurt, dan kan je ook plastic huishoudfolie of een gewoon kompres gebruiken. 

Tip: de EHBO-app!

In noodgevallen kan je al eens vergeten wat je precies moet doen. De EHBO-app van het Rode Kruis is dan een handig hulpmiddel. Zo heb je altijd instructies bij de hand voor de meest voorkomende situaties. Bovendien kan je met de app ook rechtstreeks het nummer 112 bellen en makkelijk je locatie doorgeven. De app is gratis te downloaden voor Android en iOS.