Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Hoe veilig naar school gaan? Dit moeten je leerlingen weten

6 september 2022

Hoe veilig naar school gaan? Dit moeten je leerlingen weten

resource-not-found

Of je leerlingen nu al fietsend, wandelend of zittend op de achterbank de schoolpoort bereiken: het belangrijkste is dat ze zonder kleerscheuren in de klas belanden. Maar hoe moet dat ook alweer, veilig naar school gaan? Dit moeten je leerlingen weten!

Veilig naar school gaan met de fiets

Waar kleine kinderen nog in de fietsstoel van mama of papa mogen kruipen, zijn grotere kinderen oud genoeg om op eigen houtje naar school te fietsen. Alleen is de snelste of kortste weg daarom nog niet de veiligste. Geef je leerlingen mee waarom het soms slimmer is om een langere fietsroute te volgen en doorloop eventueel de veiligste fietspaden in de buurt van de school. Maak hen ook op voorhand alert op gevaarlijke situaties en hoe ze daar best mee omgaan (denk: dode hoeken, kruispunten die niet conflictvrij zijn …). En knoop het in hun oren: altijd naar links en naar rechts kijken!

Te voet? Hierop moeten ze letten

Kinderen die in de buurt wonen, kunnen in principe ook te voet veilig naar school gaan. Zodra ze ongeveer 10 jaar oud zijn, kunnen ze hun vertrouwde route alleen afleggen. Gevaarlijke oversteekplaatsen zijn dan niet altijd te vermijden. Oefen samen met je leerlingen hoe ze veilig de baan kunnen oversteken. Overloop daarbij ook de don’ts, zoals schuin oversteken of hollen over het zebrapad. Wanneer leerlingen de snelheid van auto’s nog niet goed kunnen inschatten, is het handig om te werken met een referentiepunt. Oversteken mag dan bijvoorbeeld zolang de auto niet voorbij de eerste zijstraat is. Je kan ook met de hele klas een wandeling rond de school maken en hen wijzen op de risico’s.

Met de auto: voorzichtig uitstappen

Leerlingen die wat verder wonen, worden waarschijnlijk met de auto naar school gebracht. Toch houden ook zij hun ogen best wijd open in het verkeer, zeker wanneer ze moeten uitstappen. Indien mogelijk stappen ze uit aan de stoepkant in plaats van de straatkant, waarbij ze telkens goed uitkijken of er geen (brom)fiets aankomt. Eenmaal uitgestapt, wachten ze best op de stoep en niet op het fietspad. Rijdt er een klein broertje of zusje mee in een kinderstoel? Leer je leerlingen dan om hun gordel pas uit te doen wanneer het jongere kind uit de auto is. Vraag ouders eventueel ook om wat verder weg te parkeren, zodat er niet te veel drukte is aan de schoolpoort. 

Veilig steppen doe je zo

Superstoer, zo met de step naar school gaan. Maar ook dan zijn er enkele vuistregels. Steppers met een stapvoets tempo volgen de verkeersregels van voetgangers. Zij rijden dus op het voetpad of de berm en moeten verplicht het zebrapad gebruiken als er eentje binnen de twintig meter te zien is. Snellere steppers volgen de regels van fietsers door op het fietspad of rechts op de baan te rijden, maximaal met z’n tweeën naast elkaar. Zij moeten dan ook gebruikmaken van oversteekplaatsen en verkeerslichten voor fietsers. Leer je leerlingen uit te kijken voor oneffenheden in het wegdek, steeds een helm te dragen en in het donker goed verlicht te steppen.

Wil je zeker zijn dat je niks vergeet tijdens je verkeerslessen? Leer je leerlingen alles wat ze moeten weten om veilig naar school te gaan met Wereldkanjers Verkeer.