Home   Blijf op de hoogte via onze blog     EHBU: onderwijs voor psychisch kwetsbare jongeren

7 juni 2022

EHBU: onderwijs voor psychisch kwetsbare jongeren

Secundair Onderwijs

EHBU: onderwijs voor psychisch kwetsbare jongeren

In ziekenhuisschool De Radar kunnen jongeren die tijdelijk in een psychiatrisch ziekenhuis verblijven toch wekelijks een paar uur les blijven volgen. Sommige zaken vragen daarbij wat meer aandacht dan in het reguliere onderwijs. Waarop moet je letten als je werkt met psychisch kwetsbare jongeren? En hoe pakt de school dat aan? Wij vroegen en kregen antwoorden.

Een band opbouwen

De overgang van thuisschool naar ziekenhuisschool kan best overweldigend zijn. Daarom start elk traject in De Radar met een ‘Ik-Versterkend Project’. Dominiek van Laere, leerkracht Engels, Duits en Humane wetenschappen bij De Radar, legt uit wat dat betekent: “We nemen ruim de tijd om kennis te maken en een band op te bouwen met de jongere. Leerlingen krijgen meteen ook een persoonlijk naamkaartje dat in de gang komt te hangen. Op het einde van de opname in het psychiatrisch ziekenhuis schrijven alle leerkrachten een ondersteunende boodschap op het kaartje, waarna de leerling het mee naar huis krijgt.”

Wapenen voor de toekomst

Leren is niet iets dat enkel op de schoolbanken gebeurt. Ook na het secundair onderwijs zullen jongeren hun leerproces voortzetten in het dagelijkse leven, en zelfvertrouwen speelt daar een grote rol in. Dominiek: “We willen leerlingen voorbereiden op ‘levenslang leren’. Zo werken we samen met hen een groeitraject uit, waarbij ze meer leren over het gebruik van groeikaarten, metacognitie, breinologie, een stressbarometer, plannings- en studietips … Alles wat ze nodig hebben om de regie van hun leerproces in eigen handen te nemen.”

Motivatie terugvinden

“Jongeren die een moeilijk schooltraject achter de rug hebben, zijn vaak hun motivatie compleet verloren”, vertelt Dominiek. “We begeleiden ze dan ook bij het herontdekken van  hun interesses en talenten, bijvoorbeeld met leuke doe-boxen. Die bevatten een aantal laagdrempelige doe-activiteiten om leerlingen op een niet-schoolse manier te laten leren: een toffe quiz, een creatieve opdracht of een spannend spel, het zit er allemaal in. Telkens rond een thema waar ze ook wat van opsteken.”

Faalangst en overprikkeling

Jongeren die te maken krijgen met faalangst of snel overprikkeld raken, krijgen strategieën aangereikt om daarmee om te gaan: “We focussen onder meer op 5G-denken, het ombuigen van belemmerende gedachten naar helpende gedachten. Ook geven we leerlingen tools om niet in het rood te gaan als ze veel prikkels ervaren, zoals een prikkelschema of een prikkelbarometer.”

Uiteindelijk hoopt de school om leerlingen meer inzicht te geven in hun eigen functioneren. “Via al onze tools, strategieën en leermethodes proberen we ze handvaten mee te geven waar ze na hun opname mee aan de slag kunnen. Op hun thuisschool, maar ook nog vele jaren daarna”, zo besluit Dominiek.