Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Ecologisch knutselen: slim aan de slag met deze 5 tips

19 maart 2020

Ecologisch knutselen: slim aan de slag met deze 5 tips

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Ecologisch knutselen: slim aan de slag met deze 5 tips

Wat is er fijner dan de handen uit de mouwen te steken en lekker creatief aan de slag te gaan? De paasperiode is een uitgelezen knutseltijd, en die wordt nog leuker wanneer je het duurzaam doet. Met deze tips om ecologisch te knutselen, geniet ook Moeder Natuur mee!

Door duurzame materialen om te toveren tot mooi knutselwerkjes, helpt je klas mee aan een kleinere afvalberg. Maar dat is niet de enige reden waarom het zo interessant is. Je leerlingen leren meteen ook een belangrijke les, en ze creëren iets dat kleur en karakter in huis brengt. Deze eenvoudige tips zetten je alvast op weg.

 #1 Gebruik de natuur

Het hele jaar door is de natuur een ongelooflijke bron van leuke knutselspulletjes. Tijdens de zomer kun je prachtige bladeren verzamelen en drogen, de herfst is dan weer ideaal om gekke figuurtjes te maken met eikels of kastanjes en tandenstokers. De winter en de lente zijn perfect om steentjes en takjes te verzamelen en schelpen te gaan zoeken op het strand. 

#2 Afval bestaat niet 

Sta er af en toe eens bij stil wat je zoal in de vuilbak gooit. Hoeft alles wel echt weggegooid te worden? Veel van die spullen zijn immers perfect knutselmateriaal. Een toiletpapierrolletje is een echte klassieker, die nog steeds een enorme bron van inspiratie vormt voor jonge knutselaars. Maar ook melkkartons, plastic flessen en flacons kun je op ontelbare toffe manieren recycleren. 

#3 Trek eens een lade open

Ga eens op ontdekkingstocht in huis, want je zou verbaasd zijn hoeveel dingen stof liggen te verzamelen in een vergeten zolderkast of een rommelige lade. Werkelijk alles kan van pas komen! Met feestelijke linten en touw, kleurrijke stukjes stof en verdwaalde knopen kan je al meteen allerlei kanten op. Een gezonde dosis verbeelding doet de rest.

#4 Papier en karton

Een grote kartonnen doos is misschien wel het meest veelzijdige stuk knutselmateriaal denkbaar. In alle mogelijk vormen, groottes en diktes vormt karton het ideale canvas voor jouw knutselmeesterwerk. Combineer het met papier dat je haalt uit oude tijdschriften of kranten en je hebt meteen een eindeloze voorraad personages om gebruik van te maken.

#5 Ga eens langs de kringwinkel

Van speelgoed waar talloze generaties kinderen mee speelden en kleding met een rijke geschiedenis, tot meubels die decennialang dienst hebben gedaan; je vindt het allemaal voor een prikje in de kringwinkel. Meer dan een likje verf is soms niet nodig om het een nieuw leven te geven. Mag het wat meer zijn? Tweedehandsspullen zijn ideaal om je creativiteit op los te laten, met vaak een verrassend resultaat tot gevolg.