Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Dag van de Aarde op jouw school in 6 handige tips

20 februari 2019

Dag van de Aarde op jouw school in 6 handige tips

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Dag van de Aarde op jouw school in 6 handige tips

Wil jouw school graag nadenken over hoe ze zich kunnen inzetten om duurzamer te worden, maar zoeken ze nog extra inspiratie? Heb je als leerkracht het gevoel dat je nog niet hét perfecte lesmateriaal hebt gevonden op maat van je leerlingen? Wijs verzamelde 6 tips met concrete projecten en boeiende ideeën voor je school, speciaal voor Dag van de Aarde.

1. Recycleren doe je zo.

Hoe leer je het best? Door het zelf te doen! Stimuleer je leerlingen op de speelplaats om hun afval in de juiste vuilnisbakken te sorteren. Doe dat aan de hand van opvallende kleuren: groen voor GFT, bruin of oranje voor restafval en blauw voor PMD. Zo creëer je al vroeg de juiste ingesteldheid om afval juist te sorteren. Klinkt misschien heel simpel, maar een juiste omgang met afval en sorteren is iets dat je leerlingen een leven lang zullen onthouden. Wil je dit graag doortrekken in de klas? In Djapo vind je gratis lesmateriaal rond het thema afval, ideaal voor een lesdag rond Dag van de Aarde. In ons platform scoodle.be kan je deze les heel snel en simpel je agenda inplannen en kan je checken welke lesdoelen hiermee bereikt worden!

2. Kraantjeswater en de rest komt later.

Bied in de speeltijd en de lunch de optie aan je leerlingen om kraantjeswater te drinken. Zo stimuleer je ouders en leerlingen om plastic flesjes water thuis te laten staan. Je kan als school bijvoorbeeld in leuke drinkbussen investeren om kraantjeswater te promoten. In de les kan je dan met een themales het initiatief toelichten. Het initiatief DrinKraantjeswater werkte verschillende thema’s uit voor de lagere school. Zo kan je in elk jaar een gepaste les geven rond het thema.

3. Als je het MOS niet meer door de bomen ziet.Geïnteresseerd om de grotere thema’s aan te pakken in de les? Voor ideaal lesmateriaal kan je terecht bij MOS die gratis lesmateriaal aanbieden aan leraren van het basis- en secundair onderwijs. MOS is een initiatief van de Vlaamse overheid en is een verzameling van projecten van leerkrachten en organisaties. Neem zeker een kijkje, je vindt er mapjes van klimaatbrossen tot duurzame voeding. Inspiratie en informatie troef!

4. Het gras is groener aan de overkant.

Het was enkele maanden geleden een grote hype: zwerfafval opruimen met een voor- en na-foto. Je kan een gelijkaardige actie op poten zetten door elk jaar een tocht door de schoolbuurt te maken en zwerfafval op te ruimen. En daarna kunnen alle klassen hun foto’s met elkaar delen. Zo leren je leerlingen de buurt kennen en krijgt de buurt ook de school te zien. Helemaal hip en trendy. Voor het afval op de speelplaats kan je een beurtsysteem met verschillende klassen installeren. Het is tenslotte hun eigen afval dat ze opruimen, toch?

 

5. Schoonmaken doe je proper.

Proper schoonmaken? Ook daar kan je nadenken over de meest duurzame oplossing. Bekijk het waterverbruik en zoek naar een ecologische variant van verontreinigende schoonmaakproducten om de schoolgebouwen te poetsen. Werkt je school met een externe poetsdienst? Vraag na of ze andere middelen willen gebruiken en betrek ze bij jullie voorstellen rond duurzaamheid in de schoonmaak. Duurzame, biologische producten komt iedereen ten goede.

 

6. Door de maag is door het hart! 

Mensen zijn heel gevoelig aan wat er op hun bord komt. Gelukkig hoeft duurzame voeding niet in te boeten qua smaak of originaliteit. De school kan een menu samenstellen dat rekening houdt met seizoensgroenten, biologische ingrediënten en een vegetarisch alternatief. Denk ook na over hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen. Of heb je al eens aan een schoolmoestuin gedacht? Ideaal om in de klas met verse groenten aan de slag te gaan en leerlingen voor een moestuin te laten zorgen. Wij verzamelden vorige maand heel wat ideetjes om een creatieve moestuin aan te leggen, binnen en buiten de klas!

Met deze zes tips kan je de Dag van de Aarde goed inzetten op jouw school. En dat hoeft niet altijd een groots idee zijn. Ook met kleine initiatieven als kraantjeswater en een vegetarisch gerecht op je bord maakt je school een verschil. Heb jij nog interessante toevoegingen of originele ideeën? Laat ze ons zeker weten!