Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Co-teaching in het lager onderwijs: “De lessen verlopen vlotter met een co-teacher”

27 juli 2019

Co-teaching in het lager onderwijs: “De lessen verlopen vlotter met een co-teacher”

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Co-teaching in het lager onderwijs: “De lessen verlopen vlotter met een co-teacher”

Een CO-teacher voor de hele school 

Lien Ooms: “Ik ben pas aan het begin van dit schooljaar gestart als co-teacher in het Sint-Romboutscollege. Eigenlijk ben ik leraar secundair onderwijs, maar vorig jaar maakte ik de overstap naar het lager onderwijs. Ik ben nieuw in de school, nieuw in het lager onderwijs én nieuw als co-teacher. Spannend, maar wel leuk.”

“Co-teaching gebeurt hier op school met een vaste leerkracht. Ik heb een uurrooster waarop staat op welk moment en in welke klas ik ondersteuning bied. Zo kom ik in alle klassen en bij erg verschillende leerkrachten, die elk hun eigen manier van lesgeven hebben. Ik heb ook al veel geleerd door gewoon te observeren. Mijn co-teachinguren zijn vaak rekenlessen, omdat ik afgestudeerd ben als wiskundeleerkracht, maar ik ondersteun ook tijdens de taallessen.”

Remediëren, ondersteunen of begeleiden 

“Wat ik moet doen, hoor ik als ik in de klas kom,” gaat Lien Ooms verder. “Soms is dat remediëren, als leerlingen bijvoorbeeld de leerstof nog niet goed begrijpen. Ik heb ook een paar zittenblijvers in het eerste leerjaar: ze kunnen al vlot lezen en schrijven, maar hebben moeilijkheden met rekenen. Als hun klasgenootjes de eerste woordjes leren lezen, oefenen wij op begrijpend lezen. 

 Maar het kan ook zijn dat ik in een klas blijf en de leerlingen daar help of leerstof opnieuw uitleg. Ik luister altijd heel aandachtig naar de instructies van de klasleerkracht. Zo hoor ik hoe hij of zij het aan de leerlingen vertelt en kan ik het op dezelfde manier opnieuw uitleggen. Dat is belangrijk voor de leerlingen.”VoordelenLien Ooms: “Een co-teacher in de klas hebben is zowel voor de leerkracht als voor de leerlingen interessant. Leerkrachten hebben iemand die hen mee ondersteunt, inhoudelijk en op vlak van klasmanagement. Ze kunnen ook sneller vooruit met hun leerstof. Leerlingen die wat meer moeite hebben, worden sneller geholpen als ik in de klas ben. En wie wat meer uitdaging nodig heeft, krijgt die ook vlugger. Niemand moet zitten wachten. De lessen verlopen gewoon vlotter, omdat iedereen sneller meekan. Op zijn eigen tempo, natuurlijk.”“We zijn nog maar een paar weken gestart met deze manier van werken, maar ik ben echt al overtuigd van de meerwaarde ervan. Het is nog wat zoeken, we moeten elkaars onderwijsvisie en aanpak leren kennen. Maar dat komt wel goed. Ik snap het ook wel: als je al jaren op een traditionele manier lesgeeft, is het vreemd om plots iemand bij in je klas te hebben. Maar ik heb snel duidelijk gemaakt aan de klasleerkrachten dat ik daar niet ben om hen te controleren. Ik ben er om hen te ondersteunen, in alle vertrouwen. En dat merken ze dan wel snel. Als we bijvoorbeeld wat tijd over hebben, begin ik ook al met verbeteren. Voor mij is dat niet meer dan normaal, maar de klasleerkrachten vinden dat echt geweldig."