Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Beleef Jeugdboekenmaand

17 februari 2020

Beleef Jeugdboekenmaand

Beleef Jeugdboekenmaand

Maart is ook in basisschool De Hoeksteen in Boom traditioneel Jeugdboekenmaand! En dat wordt er volop gevierd. Lees snel de vijf leespleziertips én een gouden tip voor leesvaardigheid en-plezier van leerkracht Ellen Merckx en haar leerlingen.  

#1 Lees elke dag een kwartiertje
“Maak van lezen een gewoonte en laat leerlingen elke dag een kwartiertje lezen. In het begin vinden ze dit misschien niet zo leuk, maar na een tijdje wordt het een gewoonte en gaat het lezen steeds vlotter.

resource-not-found

#2 Lees anderstalige boeken
“Engels, Frans, Pools … Laat leerlingen boeken in andere talen ontdekken en schakel meertalige leerlingen in je klas in om een stukje voor te lezen.”
Of laat leerlingen met verschillende leesniveaus samen voorlezen uit Iedereen Kanjer

#3 Organiseer een Secret Santa-bibbezoek
“Organiseer een bibbezoek en laat Secret Santa-gewijs je leerlingen een boek voor een klasgenoot uitkiezen. Dit boek moet iedereen daarna op een originele manier voorstellen. Zo leren kinderen op een andere manier informatie uit een boek verwerken.” 

#4 Zet enkele boeken in de kijker
“Lees elke week stukje voor uit een ander boek. Of geef een korte samenvatting als er geen tijd is om uit alle boeken voor te lezen. Zo wakker je hun interesse aan én maken ze kennis met allerlei genres."

resource-not-found

 #5 "Nodig een auteur uit"             
Laat een boek volledig tot leven komen en nodig de auteur uit om een stukje voor te lezen of iets meer kan vertellen over het boek en de personages. 
Laat je leerlingen op voorhand vragen voorbereiden. Als je niet weet wie uitnodigen, vraag dan eens aan je leerlingen met wie zij een meet-and-greet zien zitten.”  

* Gouden tip * Zet heel het schooljaar in op leesplezier!
“Op lezen moet je eigenlijk het hele jaar inzetten want alles begint bij taal. Voor elk schoolvak moet een leerling wel iets lezen. Hoe liever ze lezen, hoe meer ze oefenen, hoe beter hun leesvaardigheid en hoe groter de kans dat ze andere vakken begrijpen.”