Home   Blijf op de hoogte via onze blog     5 tips: met volle aandacht bij de virtuele les

16 mei 2020

5 tips: met volle aandacht bij de virtuele les

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

5 tips: met volle aandacht bij de virtuele les

Lesgeven vanop een scherm is niet evident. Er zijn immers nog heel wat andere dingen die de aandacht van je leerlingen vragen. Wil je dat ze hun focus bewaren, dan is het aan jou om hen bij de les te houden met deze 5 tips.

#1 Countdown
Een goede les begint bij een goede voorbereiding, ook voor je leerlingen. Vraag hen om voorbereid naar de les te komen, met een twist. Vraag hen allemaal om iets geels aan te doen of een hoed op te zetten. Op die manier zullen je leerlingen uitkijken naar de les en heb je van bij de start hun aandacht. 

#2 Concurreer met afleiding
Boks op tegen alle visuele prikkels in de woonkamer en visualiseer je instructies of les. Denk aan een powerpoint, een filmpje, een tekening voor die moeilijke rekensom… Zo prikkel je ook de oren en de ogen van je leerlingen en blijven ze gefocust op hun computerscherm. 

#3 Ga op klasuitstap
Breng je les tot leven met een virtuele klasuitstap. Kies uit 5x virtuele belevenissen voor in de les: duik tussen de beloega’s van een van de grootste aquariums ter wereld, breng een bezoekje aan Roald Dahl of waag je aan een reis door de tijd.

#4 Wees creatief met het nieuwe normaal
De coronacrisis zorgt ervoor dat kinderen kennismaken met mondmaskers, social distancing en alcoholgel. Neem die nieuwe maatregelen mee in je les om hen te laten wennen aan het nieuwe normaal. Laat hen tussendoor bijvoorbeeld mondmaskers in hun werkboek tekenen of een creatieve poster met de coronamaatregelen maken. Prikkel hun creativiteit, want spelenderwijs leren ze het meest! 

#5 Gebruik digitale tools
Laat je niet vangen, je leerlingen swipen en scrollen veel intuïtiever dan jij. Maak dan ook gebruik van die digitale skill. Vuur eens een poll op hen af tijdens de live les. En laat ze online oefeningen in Scoodle Play maken. Dat vinden ze (nog) leuker dan een oefening op papier!