De digitale les

Let op! Dit artikel gaat over digitale lessen. Meer informatie over het bordboek (de digitale weergave van het werkboek) vind je hier.

Je kan een digitale les op 2 plaatsen openen:

1. Op themaniveau door achter de gewenste les op het Digitale les.png-icoon te klikken:

bordles openen1.png

2. Meteen op lesniveau door rechtsboven op "Les" te klikken:

bordles openen2.png

 

Als je de les eenmaal geopend hebt, zal je aan de zijkant de verschillende lesfases herkennen, zoals die ook in je handleiding staan.

Digitale les - navigatie.png

In dit voorbeeld staat het overzicht aan de linkerkant, maar je kan het zelf van plaats veranderen met de -knop in de zijbalk. Dat is handig voor linkshandige kinderen die een oefening op het digibord maken.

 

 

Je kan je handleiding bovendien naast je menu openen door op te klikken. 

De les doorloop je gemakkelijk door steeds op de knop "Volgende" te klikken zodra een fase is afgerond. Na de aanzet en de kern kom je bij de digitale oefeningen:

Opties digitale les.png

1. In het menu vind je een overzicht van de oefeningen. Je kan naar een specifieke oefening gaan door erop te klikken. Er zijn 3 verschillende soorten oefeningen.

  • Aanloop: deze oefeningen zet je in bij een verlengde instructie bij leerlingen voor wie de voorkennis aangescherpt moet worden.
  • Kern: dit zijn de oefeningen die één op één aansluiten bij het focusdoel van de les.
  • Uitdaging: Dit zijn verdiepende oefeningen voor leerlingen die de kernoefeningen vlot maken of een uitdaging kunnen gebruiken.

2. Via dit uitklapmenu bepaal je de differentiatieroute. Je kan ervoor kiezen alle routes open te zetten, of één specifieke.

 

    Differentiatieroute 1: Deze route bevat aanloopoefeningen en daarna enkele kernoefeningen.

    Differentiatieroute 2: Deze route bevat alle kernoefeningen.

    Differentiatieroute 3: Deze route start met iets moeilijkere kernoefeningen en vloeit daarna over in de uitdagingsoefeningen.

3. Navigeer van de les naar het bordboek en terug.

4. Wil je de oefeningen bij een volgende les bekijken of nog eens teruggaan naar een vorige les? Klik dan op de titel van de les om het volgende menu te openen:

Van hieruit kan je gemakkelijk naar een andere les gaan door erop te klikken. Je kan ook over de modules heen navigeren.

5. Als leerkracht laat je met deze knop de antwoorden verschijnen.

6. Gebruik de presentatiemodus om de oefening op het volledige scherm te projecteren. Zo zijn er geen afleidingen voor je leerlingen.

7. Hebben leerlingen moeite met een oefening? Dan kunnen ze om een "Tip" vragen die hen verder op weg helpt.

8. Zodra een oefening ingevuld is, kan je die laten "Nakijken".

  • Is de oefening volledig juist? Dan zal de knop verschijnen. Die brengt je naar de volgende oefening.
  • Is er nog een foutje? Dan verschijnt de optie om de oefening te maken. De foute antwoorden zullen dan verdwijnen zodat een nieuwe poging ondernomen kan worden.

 

Heb je het antwoord op jouw vraag niet gevonden? Bekijk de gerelateerde artikelen of neem via dit formulier contact met ons op en we helpen je zo snel mogelijk verder.