16 maart 2021

Verwelkom de lente in elke les

Verwelkom de lente in elke les

Verwelkom de lente in elke les

Laat de zon in je klas, zou Willy Sommers zeggen. Of je nu aardrijkskunde, wiskunde of Nederlands geeft, wij hebben voor jou een originele invulling om je leerlingen volledig in lentestemming te krijgen. Zongelofelijk! 

Biologie: vogels spotten
Dankzij de eerste lockdown is vogelspotten een heuse trend geworden. Gewapend met verrekijker, vogelgids en de juiste apps, trokken heel wat jonge mensen het bos en de velden in. Pokémon was er niets bij! Maak ook jouw leerlingen enthousiast voor het herkennen van vogels en vogelgeluiden met bijvoorbeeld de podcast ‘ Fwiet Fwiet ’ van Begijn le Bleu of handige apps als Warblr en Tjilp .

Aardrijkskunde: Frank Deboosere achterna
Waarschuw alvast Frank en Sabine, want jouw klas is straks klaar om de fakkel over te nemen. De start van de lente is namelijk hét moment om het hoofdstuk weer en klimaat aan te snijden. Laat je leerlingen kennismaken met luchtdruk, windkracht, neerslag… zodat ze op het einde van de rit het weer kunnen voorspellen. Ziet het er goed uit voor jouw barbecue? 

Wiskunde: zonnige vraagstukken
Als je tuin vooraan 6m2 op 8m2 en achteraan 6m2 op 4,5 m2 is, hoeveel betaal je dan voor je grasmatten als je weet dat die € 39,99 per vierkante meter kosten? Best handig als je leerlingen de voorbereidingen van jouw tuintje voor hun (be)rekening nemen hè? Ook met de ingrediënten voor een mocktail, de route naar zee of de snelheid van je frisbee stop je jouw vraagstukken in een tof lentejasje.

Frans: Voici le printemps!
Voici donc les longs jours, lumière, amour, délire! Voici le printemps! Mars, avril au doux sourire. Mooier dan Victor Hugo’s ‘ Printemps ’ wordt het niet. Benut dus zeker de start van de lente om zijn gevleugelde woorden in de klas te bespreken. Laat je leerlingen ook een spreekbeurt geven over de Franse schrijver of moedig hen aan om zelf stylo sur papier te zetten. Vive le poème!

Nederlands: één zwaluw maakt de lente niet
Blaas die goede oude ‘dieren met een d’-slinger nieuw leven in door je leerlingen een voor een een spreekwoord of gezegde te laten opnoemen gerelateerd aan de lente. Eén zwaluw maakt de lente niet, elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, het zonnetje zijn in huis… Leg waar nodig uit wat de spreuk of uitspraak betekent. Men moet hooien als de zon schijnt, toch?

Muzikale opvoeding: La Primavera
Dompel je leerlingen onder in een klassiek muzikaal bad met ‘ De Lente ’ of ‘La Primavera’ van Vivaldi. Laat hen tellen hoeveel keer het vrolijke lentethema herhaald wordt, vraag welke muziekinstrumenten ze allemaal horen en welke beelden de muziek bij hen oproept. Wie weet kan een van je leerlingen wel letterlijk de eer opstrijken omdat hij of zij het stuk op viool kan.


Laat de lente ook letterlijk binnen met deze tips voor een goed verluchte klas .