Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Proclamatie zesdejaars? Zo vier je veilig het einde van hun schoolcarrière

29 april 2021

Proclamatie zesdejaars? Zo vier je veilig het einde van hun schoolcarrière

Proclamatie zesdejaars? Zo vier je veilig het einde van hun schoolcarrière

Proclamatie zesdejaars? Zo vier je veilig het einde van hun schoolcarrière

Al hopen we op het einde van de coronamaatregelen, de kans is groot dat scholen ook dit jaar de eindbeoordelingen en studieadviezen net even anders moeten invullen. Zeker de feestelijk proclamatie voor de zesdejaars kan een klastitularis hoofdbrekens bezorgen! Dus bedachten wij enkele alternatieven.

Alternatieve eindevaluaties
Moet het klassieke eindrapport ook dit jaar de duimen leggen tegen een permanente evaluatie? Til die dan naar een hoger niveau. Vraag je leerlingen om zichzelf te evalueren via een ludiek smiley-rapport. Per vak kennen ze hun werkhouding, werktempo en vooruitgang smileys of duimpjes toe. Ook een portfolio van hun beste opdrachten doorheen het jaar geeft een mooie samenvatting. 

Studieadvies heruitgevonden
Leerlingen die de derde graad afronden, krijgen normaal gezien een persoonlijk studieadvies. Lukt dat niet live? Nodig je leerlingen uit voor een persoonlijk (video)gesprek over hun studiekeuze. Zoom in op de taken die de leerling graag en snel deed tijdens het thuisonderwijs. Wedden dat er snel een favoriete studierichting uitkomt?

Samen memoires schrijven
Maar wat met het afscheid van de vrienden? Hoe maak je het afzwaaien van je zesdejaars tot iets memorabels? Laat hen zelf creatief aan de slag gaan met foto’s, teksten of video’s. Die kunnen ze in een gedeeld online document samenbrengen tot dé memoires van hun schoolloopbaan.Ook mogelijk: online een fotoboek met een mooie kaft aanmaken bij bijvoorbeeld Hema of Kruidvat. Een mooie herinnering aan hun tijd samen.  


Nog een laatste keer samen?
Nog een laatste keer samen iets ondernemen? Vraag je zesdejaars via bijvoorbeeld een  Google Form naar de gebeurtenissen die hen persoonlijk het meeste zijn bijgebleven in de zes jaren dat ze school liepen. Stel op basis van hun antwoorden er een quiz rond op: plezier verzekerd. Of organiseer een baseballwedstrijd waarbij de meest sportieve laatstejaars het opnemen tegen een leerkrachtenteam. Handen wassen voor de wedstrijd begint en… spelen maar! 

Proclamatie zesdejaars: gezinsbubbels & goodiebags 
Maar het einde van het secundair moet wel als mijlpaal kunnen beleefd worden. En daar hoort volgens iedere laatstejaars student een Hollywoodwaardige proclamatie bij. Al moet die misschien ook dit jaar iets bescheidener zijn, liefst willen ze dat het evenment live plaatsvindt - met al hun schoolvrienden. 

De feestelijkheden buiten laten plaatsvinden, met een mondmasker: top idee. Je kunt meerdere recepties doen per klas, en/of werken met gezinsbubbels van drie. Geef elk gezin een goodiebag met daarin een paar drankjes en wat borrelhapjes - zo hoeft niemand rond te lopen om de glazen bij te schenken.  

Mochten ouders er toch live niet bij mogen zijn, kun je de diploma-uitreiking en receptie ook filmen en dit uitzenden via facebook live.Of het filmpje delen, bijvoorbeeld  via een whatsapp-groepje dat je met  je leerlingen en hun ouders aanmaakt. Wel eerst even aftoetsen of ze hier lid van willen worden.

Daarna rest er je nog één ding: schoolboeken toe en genieten maar! Fijne zomervakantie.