Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Piv Huvluv: humor in de klas en op de bühne

12 juni 2019

Piv Huvluv: humor in de klas en op de bühne

resource-not-found

Uitgeverij Plantyn

Humor in de klas en op de bühne

HUMOR OM TE RELATIVEREN

“Ik heb altijd graag lesgegeven”, vertelt Jan. “En omdat ik al actief was in het jeugdwerk, koos ik er bewust voor om een lerarenopleiding te volgen en in het onderwijs te stappen. In het begin heb ik er mijn weg moeten zoeken, maar in een lagere school in Bredene vond ik mijn plek. Toen ik acht jaar geleden meer en meer de vraag kreeg om ook overdag voorstellingen te doen – onder andere voor scholen – besloot ik te stoppen met lesgeven en me volledig op mijn carrière als stand-upper en theatermaker te richten.”

Maar de schoolpoort bleef altijd op een kier staan. Want Jan speelt ook schoolvoorstellingen: vanaf de herfst van 2019 toert hij met zijn vierde familie- en schoolvoorstelling ‘De allereerste keer’ door Vlaanderen. Humor kan dus ook op school.

Jan: “Natuurlijk kan humor op school. Ik vind het zelfs onmisbaar daar. Zonder mijn gevoel voor humor was ik bijvoorbeeld verdronken in de administratie. De planlast was toen al enorm, acht jaar geleden. Dankzij humor kon ik relativeren – soms wat te veel – en was ik in staat de hoofd- van de bijzaken te onderscheiden. Dat is enorm belangrijk, want in mijn laatste onderwijsjaren kwamen er meer extra taken bij. Daar dan eens met een kwinkslag op reageren, doet deugd.”

BLIJF AUTHENTIEK

Ook in de klas is humor een handige en belangrijke tool. Les krijgen van een stand-up comedian, veel leerlingen zouden dat wel zien zitten. Dat relativeert Jan wel, want lesgeven is natuurlijk meer dan af en toe wat grapjes maken. “Je moet weten wanneer humor gepast is, soms moet er ook gewoon gewerkt worden. En het moet ook in je zitten om humoristisch te zijn. Een droogstoppel van een leraar die plots grapjes begint te maken? Dat werkt niet.

Humor pakt maar als je authentiek blijft. Nu, ik durf zeggen dat ik nog nooit een onderwijzer gezien heb die zo serieus lesgaf dat er geen grapje afkon. In het lager onderwijs zie ik vooral heel gemotiveerde en enthousiaste leerkrachten. In het secundair onderwijs is dat hopelijk ook zo, maar daar heb ik minder zicht op.”

Jan: “Ik ben ervan overtuigd dat humor overal en in elk schoolvak kan. Zelfs in wiskunde. Ik herinner me de lessen die ik gaf over breuken, in het vierde leerjaar. Leerlingen vinden dat moeilijke leerstof, zeker in het begin. Dus probeerde ik die breuken voor hen leuker te maken en tekende ik rond de noemer een worst. Ik bracht de eerste les ook braadworsten mee naar de klas. En met de breuken verdeelden we de worsten in stukjes. Leerlingen vertelden dan thuis dat ze nog eens wat braadworsten moesten oefenen. Gelukkig kon ik dan tijdens oudercontacten de ouders geruststellen: hun kinderen leerden wel degelijk rekenen en geen worsten draaien.”

“In een klas moet je plezier kunnen maken”, benadrukt Jan. “Als het plezant is, voelen kinderen zich goed in hun vel en dat welbevinden vind ik heel belangrijk. Moeilijke leerstof of onderwerpen kan je een stuk makkelijker maken met een beetje humor. En ik herhaal het nog eens: in elke les kan je wel eens lachen. Natuurlijk moet niet iedereen op dezelfde manier grapjes maken, maar iedere leraar kan dat op zijn manier doen. En humor ontstaat trouwens ook gewoon vanzelf, in de interactie met de kinderen. Door hun uitspraken lig je als leraar soms zelf in een deuk.”

Vanaf de herfst 2019 tourt Jan/Piv Huvluv rond met zijn nieuwe familie- en schoolvoorstelling. Alle informatie daarover vind je op www.pivhuvluv.be.