11 maart 2020

Met deze tips word jij de beste leerkracht op afstand

Met deze tips word jij de beste leerkracht op afstand

Plantyn vroeg leerkrachten om tips te delen over hoe ze tijdens de #blijfinuwkot-weken vanop afstand contact houden met hun leerlingen. Om in de mate van het mogelijke leerstof aan te reiken en te duiden, maar evengoed om de band met leerlingen te bewaren. Die tips bundelden we in een blogartikel. 

 1. Houd digitaal contact 
  Thank God there’s internet! Maak dus een Facebookgroep, Messengergroep of Whatsappgroepsgesprek aan met de hele klas om in contact te blijven. Hebben jullie nood aan een virtueel klasmomentje? Dan is Zoom de tool bij uitstek. Opdrachten en taken deel je dan weer gemakkelijk via mail of beter nog, via Scoodle. Die laatste kun je trouwens linken aan Smartschool Live, om tijdens je virtuele les meteen alles te delen met je leerlingen. 

  Wil je next level gaan? Maak dan een eigen klaswebsite met taken, spelletjes en forumgesprekken per topic. Zo beperk je de informatiebron voor leerlingen en ouders tot één plek en kan elke leerling op eigen tempo werken.

 2. Maak het contact regelmatig en eenvoudig
  Leerlingen houden van structuur. Trek die lijn dus door in je communicatie: bel of videochat op een vast moment op de dag of in de week. Zo hebben ze iets om naar uit te kijken en aan vast te houden. Hetzelfde geldt trouwens voor de ouders. Stuur hen geen overload aan mails, maar beperk je tot één overzichtelijke mail per week.

 3. Zorg voor duidelijke instructies
  Naast structuur hebben leerlingen ook nood aan duidelijke instructies. Dat doe je gemakkelijk via het bordboek op Scoodle. Ook een instructiefilmpje bij iedere taak maakt de instructie iets persoonlijker en toegankelijker. Geef kinderen vervolgens de mogelijkheid om via mail of telefoon extra hulp te vragen als ze het moeilijk hebben.

 4. Voeg ook wat ontspanning toe
  Het hoeft niet altijd serieus te zijn. Wissel herhalingsoefeningen en taken af met kortverhaaltjes, mopjes en vrijblijvende, niet-leerstofgerelateerde opdrachten. Zoals de Plantyn Challenges, die je op de Facebookpagina en Instagram stories van Basisonderwijs Plantyn vindt.

 5. Doe eens een babbeltje 
  Je zal het misschien niet meteen erkennen, maar als leerkracht ben je ook een vertrouwenspersoon voor je leerlingen. De rots in de branding, zeg maar, in onzekere tijden als nu. Houd jullie warme relatie in stand door af en toe een telefoontje of videogesprek in te lassen om wat bij te babbelen, je leerlingen te motiveren en hen de kans te geven om bezorgdheden te uiten.

Meer tips voor afstandsonderwijs? Bekijk ook: