13 oktober 2020

In 1-2-3 een goed verluchte klas

In 1-2-3 een goed verluchte klas
resource-not-found

#1 Geef zoveel mogelijk buiten les

Zolang het weer het toelaat, doe je er goed aan om buiten les te geven. Laat je leerlingen bijvoorbeeld een timelapse maken van een plant of boom, leer hen vogelgeluiden herkennen in een bos dicht bij de school of breng het plaatselijke microklimaat in kaart. Meer ideetjes? Je vindt heel wat toffe buitenlessen online. Maak van de openluchtactiviteiten een vast onderdeel van het lesrooster en evalueer ze ook, zodat de leerlingen ze minder als speeltijd zien.

#2 Maak je eigen luchtmeter

Zelf een luchtmeter in elkaar knutselen? Dat kan dankzij het project Luchtpijp. Speciaal voor scholen bieden zij een educatief pakket aan met daarin alle benodigdheden om een eigen sensor te bouwen en twee lessen over luchtvervuiling en fijn stof. Jullie metingen worden opgenomen in de databank van het Duitse project Luftdaten en kunnen bovendien als maatstaf dienen voor de luchtkwaliteit op school.  Waar zijn die handige Harry’s en Harriëttes? Knutselen maar!

resource-not-found

#3 Meet de CO2-waarde in je klas

Een muffe geur of ongeconcentreerde leerlingen kunnen erop wijzen dat er te weinig CO2 aanwezig is in de klas. Wil je een meer objectieve inschatting van de luchtkwaliteit? Schaf dan een CO2-meter aan en houd in de gaten dat die maximaal 900 ppm aangeeft. Het beste is een gebruiksvriendelijke meter met een duidelijke display, een ruim meetbereik, een sensor met zelfkalibrerende functie, LED-indicatie en datalogging. Bij het lokaal gezondheidsoverleg (Logo) kan elke school gratis CO2-meters ontlenen. Handig!

#4 Zet regelmatig een raam open

Last but not least: zet zelfs nu het wat kouder wordt tijdens elke pauze en tussen twee lesuren het raam of de deur van je klaslokaal even open. Ook tijdens de lessen moet het lokaal permanent geventileerd worden. Laat het ventilatierooster openstaan of voorzie een mechanische ventilator. Sommige modellen filteren en verwarmen zelfs de lucht die wordt aangevoerd en houden lawaai van op de speelplaats buiten.