2 december 2020

Goede afspraken maken goede online lessen

Goede afspraken maken goede online lessen

Snel achter de computer, de digitale les begint! En dat is voor iedereen nog een beetje zoeken… Ook voor leerlingen zijn niet alle regels rond de digitale lessen even duidelijk. Wat doen ze aan? Moet hun camera steeds aan staan? Met een paar slimme afspraken zit heel jouw klas op dezelfde golflengte én verschijnt elk gezicht fris en monter voor de webcam. Join meeting!

#1 Stel samen een dresscode op

Verschillende directies voerden specifieke regels in die joggings of pyjama’s verbieden tijdens de online lessen. Maar wat vinden jouw leerlingen daar eigenlijk van? Betrek hen in de discussie en overleg wat jullie digitale dresscode wordt. Ook of hun camera permanent aan moet staan of bijvoorbeeld enkel aan het begin en het einde van elke les, kunnen jullie in groep bespreken. Als iedereen achter de beslissing staat, zal het animo aanzienlijk groter zijn.

#2 Experimenteer met achtergronden

Niet iedereen brengt graag zijn of haar thuissituatie in beeld. Los dat handig op door elke leerling een virtuele achtergrond te laten kiezen. Eentje van hun favoriete vakantiebestemming, de set van hun lievelingsprogramma of in het thema van de les? Het kan allemaal! Wist je dat je jouw omgeving ook gewoon wazig kan maken tijdens een videocall? Ideaal als er een grote berg afwas op je staat te wachten in de keuken!

#3 Zorg voor interactie

Bij de les blijven is moeilijk als je enkel maar moet luisteren. Probeer de leerlingen daarom zoveel mogelijk te betrekken door hen regelmatig vragen te stellen, presentaties te laten voorbereiden of een fragment te laten voorlezen. Maak wel op voorhand afspraken over onderbrekingen en wie wanneer aan het woord komt. Als heel de klas door elkaar praat, gaat iedereen uiteindelijk met hoofdpijn naar huis, euh… offline.

 #4 Houd het luchtig

De coronacrisis is niet bepaald de zonnigste periode. Af en toe een vrolijke noot tijdens de digitale les is dan ook meer dan welkom. Ga ‘s morgens niet meteen tot de leerstof over, maar maak tijd voor een babbeltje met jouw klas. Hoe gaat het met de kitten van Laura? Heeft Adil dat nieuwe gitaarnummer nu al onder de knie? Tip: roep elke laatste vrijdag van de maand uit tot ‘Suit up Friday’. Wat ziet iedereen er netjes uit in z’n mooiste jurk of hemdje!

Het kan best dat jouw klas binnenkort in quarantaine moet. Bereid je alvast voor met deze  tips .