Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Binnenkijken bij Richtpunt Campus Zottegem

9 februari 2022

Binnenkijken bij Richtpunt Campus Zottegem

Secundair Onderwijs

Binnenkijken bij Richtpunt campus Zottegem

Op de STEM-domeinschool Richtpunt (campus Zottegem) kunnen leerlingen met een boon voor wetenschap en techniek hun interesses verder verkennen. Maar hoe gaat dat dan in z'n werk? Wij mochten van directeur Bart Lammens even komen piepen!

Van alles eens proeven

Science, Technology, Engineering & Mathematics: niet iedereen weet waar het letterwoord 'STEM' precies voor staat, maar aan de leerlingen van Richtpunt Campus Zottegem hoef je 't geen twee keer te vragen. Da's ook niet zo gek als je weet dat ze op hun school van heel wat STEM-domeinen kunnen proeven. Bart Lammens: "Op onze campus maken leerlingen kennis met houtbewerking, elektriciteit, elektronica, programmeren en mechanica. Ze krijgen de kans om met high-tech apparatuur te werken en stage te lopen. Wie wil, kan meteen aan de slag op de arbeidsmarkt. Anderen bereiden we voor op een bachelor- of masterstudie. Ze krijgen echt een parcours op maat." Ook leerlingen uit naburige basisscholen kunnen al eens op ontdekking komen: “Onze vakleerkrachten hebben een lessenpakket uitgewerkt voor het lager onderwijs. Daarmee kunnen kinderen uit de basisschool aan de slag in onze Lego Education Innovation Studio.”

Individuele aanpak

“In de eerste graad voorzien we individuele begeleiding, introductiedagen en STEM-projecten. Concreet zetten we bijvoorbeeld in op een individuele aanpak. Zo geven we bepaalde lessen in kleine deelgroepen, waarna de leerlingen in hun eigen tempo aan de slag gaan. Regelmatig werken we met laptops, waarbij elke leerling ook een eigen toestel krijgt”, vertelt directeur Lammens. “Daarnaast kunnen ze deelnemen aan allerlei STEM-projecten om te ontdekken waar hun hart ligt. Een hip voorbeeld daarvan is de zelf ontwikkelde CO2-meter van onze leerlingen! Maar we zijn ook erg trots op onze jarenlange deelname aan het Solar-project. Samen met KU Leuven sleutelen we aan de zogenaamde solarwagen, een auto op zonne-energie. Daarmee wonnen onze leerlingen al tweemaal de Solar Olympiade!”

Meer dan STEM alleen

Leren draait natuurlijk om meer dan STEM alleen, vindt directeur Lammens. Daarom gaat er op school ook veel aandacht naar andere disciplines, zoals muziek of sport. Maar ook naar de toekomstige werkattitude van de leerlingen: “Daarvoor krijgen we hulp van vzw SODA+. Dat staat voor Stiptheid, Orde, Discipline en professionele Attitude. Leerlingen die daar extra inspanningen voor leveren, krijgen van ons een SODA+-attest. Het toont hun inzet en vergroot hun kansen op vakantiejobs, stageplaatsen en vast werk.” Tot slot is ook de mentale gezondheid geen onbelangrijk thema op school: “Leerlingen die een probleem hebben of gewoon nood aan een goed gesprek, krijgen een warm onthaal bij onze leerlingenbegeleiders. Je goed voelen in je vel, daar gaan we hier elke dag voor”, besluit de directeur.