Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Binnenkijken bij het Biotechnicum in Bocholt

12 april 2022

Binnenkijken bij het Biotechnicum in Bocholt

Secundair Onderwijs

Binnenkijken bij het Biotechnicum in Bocholt

Het Biotechnicum in Bocholt is een school waar iedereen elkaar kent, maar er wordt natuurlijk ook hard gewerkt. Vraag maar aan Jelte en Jill, twee leerlingen uit twee heel specifieke richtingen. Zij vertelden ons waar ze zoal mee bezig zijn in de les.

Meten is (z)weten

Jelte studeert biotechnische wetenschappen, een richting naar zijn hart: “We leren hier heel veel, zowel theorie als praktijk. In de les wiskunde leren we bijvoorbeeld hoe we resultaten moeten omzetten in tabellen en diagrammen, aan de hand van Chromebooks en Geogebra. Met die kennis gaan we dan aan de slag in het labo om meetresultaten te lezen.” Of hij een voorbeeld kan geven van een cool experiment? Zeker weten: “In de les biotechnieken meten we het kookpunt en de temperatuur van mengsels met een bunsenbrander. Je zet eerst de gaskraan aan, daarna de aansteker. Die hou je voorzichtig bij de bunsenbrander, die je vervolgens langzaam opendraait tot je een gele vlam krijgt. Dan stel je die goed in en hou je de bunsenbrander onder de maatbeker. Op dat moment start je de diagrammeting en kan je de temperatuur aflezen.”

Alles over fauna en flora

Behalve mengels onderzoekt Jelte ook de groei van planten in het labo, bijvoorbeeld door de lengte te meten, de blaadjes te tellen of de lichtduur bij te houden. Maar wie écht een hart heeft voor fauna en flora, kan net als Jill terecht in de dubbele finaliteitsrichting plant-, dier- en milieutechnieken: “Hier leer ik heel wat bij over mijn grootste interesses. Zo weet ik intussen wat de juiste temperatuur is om een plant te laten groeien, of wat je kan doen via ledfarming. Die techniek is helemaal mee met de tijd en ook superboeiend. Mijn vrienden van de arbeidsfinaliteit plant- dier en milieu zijn het daar vast mee eens. Op dit moment leren we hoe we een biggetje moeten wegen. Soms gaan we ook de schapen voeren, de ezel of de konijntjes. Het is fijn om even buiten te zijn en je hoofd leeg te maken.”

Tractors en mopjes

Wist je dat je op het Biotechnicum ook je tractorrijbewijs kan halen? Jill: “Eerst leer je voor- en achteruit rijden, bochten maken … Daarna ga je ook de weg op, heel tof. Of je gaat de koeien voeren met de tractor!” Het Biotechnicum is duidelijk een school waar Jill zich helemaal thuis voelt: “Omdat de school zo klein is, kent iedereen elkaar goed. De leerkrachten zijn ook tof om les van te krijgen, en ze maken wel eens mopjes in de les. Als er toch iets fout gaat, dan staan ze altijd voor ons klaar. Op onze school wordt er dan ook niet gepest. Ik voel me hier echt heel goed.”