Home   Blijf op de hoogte via onze blog     Kanjerpraat: Klimaat

25 januari 2022

Kanjerpraat: Klimaat

Basisonderwijs

Kanjerpraat: Klimaat

Ons klimaat is flink in de war. Het ene moment regent het zo hard dat we te maken krijgen met overstromingen, het andere moment is dan weer zo heet dat er bosbranden ontstaan. Gelukkig kunnen we het klimaat samen een handje helpen. Maar hoe dan? Geef je leerlingen deze 10 tips!

1. Strek je benen


Heel handig, zo'n mama of papa als persoonlijke chauffeur. Toch is het een goed idee om je zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met de step te verplaatsen. Zo zorg je mee voor minder CO2!

2. Trek een dikke trui aan

Wat als het elke dag Dikketruiendag zou zijn? Vraag je ouders om de verwarming thuis wat lager te zetten en kruip samen in de zetel met een warm dekentje en een goed boek. Supergezellig!

3. Shop tweedehands

Ben jij ooit al in een kringloopwinkel geweest? Je kan er heuse schatten vinden: een nieuw gezelschapsspel, een hippe trui ... Door spullen een tweede leven te geven, voorkom je afval en verspilling.

4. Sorteer je afval

Sorteren en recycleren: ook dat draagt bij aan minder verspilling. Als plastic in de PMD-zak belandt en papier bij het karton, kunnen we samen zoveel mogelijk materiaal hergebruiken.

5. Print met mate

Moet je al dat opzoekwerk voor je spreekbeurt echt wel afdrukken? Denk twee keer na voor je iets print: als je het digitaal kan bewaren of doorsturen, bespaar je papier.

6. Doe het licht uit

Soms heb je zoveel haast dat je al eens vergeet om het licht uit te doen. Maar zo verbruik je heel wat energie, zonder dat dat nodig is. Dus: kamer uit, licht uit!

7. Laat je bad links liggen

Wist je dat je gemiddeld 140 liter water verbruikt wanneer je een bad neemt? En dat dat bij een douche amper de helft is? Wat een verschil!

8. Draai de kraan op tijd dicht

Wil je je handen wassen of je tanden poetsen? Draai de kraan dan even dicht wanneer je je handen inzeept of je tanden schrobt.

9. Gebruik een brooddoos

Aluminiumfolie kan je jammer genoeg niet recycleren. Je stopt je boterhammen dus beter in een brooddoos of herbruikbare boterhamzakjes. Er zijn genoeg coole exemplaren te vinden!

10. Stop een drinkbus in je boekentas

Hoe minder plastic, hoe beter. Vraag je ouders daarom om een herbruikbare drinkbus voor jou te kopen, die je elke dag kan vullen met kraantjeswater.

Wil je je leerlingen nog meer bijbrengen rond duurzaamheid? Bekijk dan zeker de WO-methode Wereldkanjers van Plantyn, ontwikkeld in samenwerking met onze partner Djapo. Je kan meteen aan de slag met kant-en-klare themabundels over het milieu, het klimaat en duurzaamheid. Blader bijvoorbeeld eens door de themabundel ‘Natuurvriend’ (leerjaar 2) of ‘Voetafdruk’ (leerjaar 6)