7 maart 2021

Informat en Plantyn: nog meer verbonden door nieuw logo

resource-not-found

Informat en Plantyn

Informat en Plantyn: nog meer verbonden door nieuw logo

Het is feest bij Informat, want de expert in schoolsoftware heeft een gloednieuw logo. De uitgelezen kans om de sfeer op te snuiven bij de service desk en CEO Bart Dooms een aantal vragen te stellen over de geschiedenis van Informat, de samenwerking met Plantyn en de verwachtingen in de toekomst. 

Om te beginnen klopten we aan bij de service desk om eens te horen hoe het nieuwe logo daar onthaald wordt. Service Managers en gevestigde waarden bij Plantyn en Informat Sabah en Katrien maakten graag wat tijd voor ons vrij. Sabah werkt aan de Plantyn-zijde, terwijl Katrien op de Informat service desk in Diksmuide werkt. Ondanks hun verschillende klanten, staan ze beiden het onderwijzend en ondersteunend personeel te woord bij vragen en problemen. Dat de gefuseerde Informat en Plantyn in de loop der jaren flink gegroeid zijn, kunnen ze beiden beamen. Niet alleen het klantenaantal is sinds 2014 enorm de hoogte ingegaan, maar ook de maturiteit van de organisatie is toegenomen. Sabah: “Plantyn is helemaal mee met de tijd, waardoor bijvoorbeeld de overschakeling naar meer digitale toepassingen in coronatijden erg vlot verliep.” 

Katrien: “De onderlinge sfeer zit enorm goed. Zelfs toen we fysiek even niet meer konden samenwerken, wisten we de samenhorigheid te bewaren. Echt tof!” Ook op structureel vlak is de verbondenheid tussen Plantyn en Informat het voorbije jaar intern steeds voelbaarder geworden. “We hebben hard gewerkt om de processen en werkwijzen op elkaar af te stemmen”, vertelt Sabah. “Zonder de eigenheid van Informat te verliezen”, vult Katrien aan. Samen hopen ze dat het nieuwe logo ook naar de buitenwereld de eenheid tussen Informat en Plantyn wat duidelijker zal maken. Zij voelen zich in elk geval op-en-top collega’s!

Ons tweede adres om te klinken op het nieuwe logo van Informat, is het kantoor van CEO Bart Dooms. Hij kent Informat al van in de wieg en neemt ons mee op de reis die hij met zijn bedrijf al heeft afgelegd. Een succesverhaal!

CEO Bart Dooms, kunt u ons wat meer vertellen over het ontstaan van Informat?
Bart Dooms: “In 1988 zette Informat de eerste stappen op het gebied van softwareontwikkeling voor het onderwijs. We zijn gestart met een tool voor personeelsadministratie, die toen nog via een diskette ook bij andere scholen in de buurt verspreid werd. Van daaruit zijn we verder gegroeid om het hele administratief-financiële proces binnen scholen te ondersteunen. In 2001 maakten lokale installaties en back-ups plaats voor een online platform, wat de groei van het bedrijf alleen nog maar heeft bevorderd. Sinds 2017 bevindt Informat zich dan volledig in de cloud.”

Met welk objectief werd Informat opgericht? Wat is de core activity?
“Wat Informat doet is de schooladministratie vereenvoudigen in het basis-, secundair, hoger en volwassenenonderwijs. Onze 100% betrouwbare online software leidt de leerlingenadministratie in goede banen, beheert personeelsdossiers en is 24/24 online beschikbaar. Daarbij kunnen leerkrachten vlot en accuraat de afwezigheden en het verbruik van leerlingen registreren. Zelfs meteen in de klas, als ze dat willen. Op basis van deze info maken ze dan de leerlingenrekeningen en volgen ze vlot op.”

Waarin onderscheidt Informat zich van andere spelers op de markt?
“Doordat wij de databeveiliging in de cloud voor onze rekening nemen, hoeven scholen zich geen zorgen te maken over beveiliging en capaciteit. Daarnaast is de inhoud van de aangeboden modules zeer actueel en conform de geldende wetgeving in het onderwijs. Ook met betrekking tot Discimus en Edison volgen wij alle ontwikkelingen op de voet zodat de gegevens accuraat worden ingegeven en doorgestuurd. 

Scholen kiezen zelf het aanbod dat het meest aansluit bij hun schoolvisie: op niveau van de school, de scholengemeenschap of de inrichtende macht. Onze ervaring in het onderwijsveld garandeert bovendien dat men steeds mee is met de allernieuwste ontwikkelingen en zorgt zo voor een doorgedreven professionalisering. Tot slot zorgen ook het design, de gebruikersondersteuning, onze opleidingen en de connectie met Smartschool ervoor dat Informat in zoveel scholen een geliefd softwarepakket is.”

Vertel eens iets meer over de fusie van Informat met Plantyn.
“Plantyn en Informat hadden voor hun samengaan in 2014 al een hele tijd intensief samengewerkt aan de ontwikkeling van iOmniwize en dat verliep enorm goed. Daarom hebben we de handen ook officieel in elkaar geslagen. We hebben recent een bevraging georganiseerd in samenwerking met het onderzoeksbureau Profacts binnen het onderwijsveld om af te toetsen hoe goed Informat en Plantyn bij elkaar passen. De antwoorden waren unaniem: ‘Plantyn en Informat passen bij elkaar en kunnen elkaar versterken.’ Dat was het laatste duwtje in de rug om het Informat-logo aan te passen aan de kleuren en vormgeving van Plantyn.”

Hoe ziet de toekomst eruit voor Informat?
“Het marktaandeel van Informat is in alle onderwijsniveaus de voorbije jaren zeer sterk gegroeid. Onze gebruikers waarderen dat we hen ondersteunen op alle mogelijke manieren, gaande van onze service desk, over onze intensieve begeleiding bij de opstart, tot het uitgebreide aanbod opleidingen en de tips & tricks die we onze gebruikers maandelijks meegeven. Natuurlijk spelen ook de connecties met externe partners zoals Smartschool, Twikey en Exact een grote rol. Die bieden scholen en scholengemeenschappen enorm veel mogelijkheden, zonder dubbel werk te doen. Een win-win waarop we nog veel meer zullen inzetten in de toekomst.”

Dat Plantyn en Informat elkaar gevonden hebben werd wel duidelijk uit zowel Bart Dooms’ verhaal als de enthousiaste bedrijfsschets van Sabah en Katrien. Het nieuwe logo zal dit stabiele duo ongetwijfeld alleen nog maar versterken in de toekomst. Daar klinken we op! 

Meer over Informat