24 mei 2022

Collega met pensioen? Tijd om iets tofs te doen!

resource-not-found

Algemeen

Collega met pensioen? Tijd om iets tofs te doen!

Stel, je gaat na een lange loopbaan met pensioen. Dan is het fijn als je collega’s je in de bloemetjes zetten, toch? Heb je zelf collega’s die binnenkort pensioneren en zoek je nog toffe ideeën om de pensionado te vieren? Lees dan zeker verder!

Fotoboek vol herinneringen

Geen mooier afscheid dan een boek vol herinneringen. Verzamel alle foto’s die je maar vindt van je collega: klasfoto’s, foto’s van de sportdag, of misschien van toen hij of zij zelf op school zat, … Alles! Maak er online een fotoboek mee, of druk ze af en plak ze in een album. Vind je te weinig foto’s? Neem dan voor het vertrek van je collega nog een groepsfoto met z’n allen. Afdrukken, namen en leuke boodschappen erop, en klaar! Een herinnering om in te kaderen.

Invulling voor de lege uurtjes

Heb je ooit al nagedacht wat je na je pensioen wil doen? Al die vrije uren … Het schept veel mogelijkheden! Kom erachter wat de passie of hobby van je collega is en leg samen voor een leuk cadeau. Is het een wijnkenner? Geef een bon van de wijnwinkel of enkele lekkere flessen. Een fietser? Waarom geen gepersonaliseerd fietstruitje? Tuinieren, wandelen, koken, schilderen, reizen, … er zijn ontzettend veel mogelijkheden. En gelukkig ook even veel leuke waardebonnen of cadeaus om te geven.

Fake nieuws? Goed nieuws!

Eerst een vraag … kan je een beetje liegen? Want dat is nodig als je je collega wil verrassen met een dringend nepprobleem! Verzamel een bende leerlingen en leerkrachten die je collega in de bloemetjes willen zetten in een lokaal, in de turnzaal of in de refter. Loop naar je collega en zeg iets als: “We hebben je echt heel dringend nodig!” Verzin een goed excuus en ga samen naar de afgesproken plaats. Doe de deur open en … verrassing! Toeters! Confetti! Taart!

Centjes, het blijft een geldig cadeau

Geld als geschenk, daar zitten zeker voordelen aan. Zo kan iedereen kiezen hoeveel hij of zij in het envelopje stopt, want dat hangt meestal af van hoe goed of hoe lang je je collega kent. Door geld te geven vermijd je het risico dat je collega niet blij is met het cadeau dat je koopt. Want met het gekregen geld doet hij of zij gewoon zijn eigen zin. Eén tip: steek het niet gewoon in een envelop, maar voorzie een toffe kaart of een ander feestelijk alternatief.

Het laatste avondmaal

Ja, natuurlijk kan je na de laatste dag van je collega nog afspreken. Maar een quasi-laatste gezamenlijk moment met de pensionado is altijd een goed idee. Heeft hij of zij een lievelingsrestaurant? Reserveer daar met de collega’s – al dan niet als verrassing. Geen tijd om op restaurant te gaan? Maak er een gezellige laatste lunch van met z’n allen. Iedereen voorziet een hapje, of je bestelt een stapel pizza’s. Zolang het maar plezant is.

Speech, speech, speech!

Na jarenlang zelf voor een publiek te spreken, is het fijn om gewoon eens te luisteren. Bereid een mooie toespraak voor met allerlei persoonlijke verhalen en grappige momenten. Of schrijf samen met je collega’s een speech waarin iedereen een stukje voorleest. En waarom niet aan de hand van een presentatie met foto’s? Of maak een liedje dat je samen met de leerlingen voor hem of haar zingt? Je ziet het, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Hoe je het ook aanpakt, bij elk feest horen enkele vaste waarden: kaartjes vol gelukwensen en kleine anekdotes, feestelijke ballonnen, de lievelingstaart van de bijna-gepensioneerde, bloemen, … maak er een toffe combinatie en vooral een leuke dag van. En denk eraan: hoe persoonlijker, hoe plezanter!